ZagrosfjelleneZagrosfjellene
Andre navnرشته كوه زاگرس (persisk)
Zagros Dağları (tyrkisk)
زنجیره‌چیای زاگرۆس (kurdisk)
Geografi
Land Iran
 Irak
 Tyrkia
Høyeste punkt
NavnZard Kuh
Høyde4 548 moh.[1]
Beliggenhet

Topografisk kart over Iran med Zagrosfjellene inntegnet.

Zagrosfjellene er en fjellkjede i Iran, Irak og sørøst i Tyrkia. Den 1600 km lange fjellkjeden strekker seg fra Hormuz-stredet sørvest i Iran og nordvestover til det sørøstlige Tyrkia via Nord-Irak.

Fjellene er delt inn i mange parallelle underkjeder (opp til 10 eller 250 kilometer) og har samme alder og sammensetning som Alpene. Irans største oljefelt ligger ved foten av fjellene. Det høyeste punktet i fjellkjeden er Zard Kuh (4548 moh). De sørlige fjellkjedene i Fars-provinsen har lavere høyder (opp til 4000 moh) og noen sandsteiner har mange fossiler. Fossile snegler på 2 kg kan finnes i høyder på 3000 moh. Disse delene var del av havbunnen for 50 millioner år siden.

Navnet «zagros» kommer muligens fra det greske «zagreus» som betyr stormfull.

Kuhrudfjellene er en parallell fjellkjede rundt 300 km i øst. Området mellom disse imponerende fjellkjedene er tett befolket. Dalene er ganske høye med et temperert klima, og elvene som flyter inn i saltsjøer skaper et godt miljø for landbruk og handel.

Referanser


  1. ^ Zagros Mountains Peakbagger.com

Eksterne lenker

Kategorier: Fjell i Iran | Fjellkjeder i Asia


Dato: 16.01.2021 04:33:08 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.