William Jennings BryanWilliam Jennings Bryan
Født19. mars 1860[1][2][3][4]
Salem
Død26. juli 1925[1][5][6][2] (65 år)
Dayton
Gravlagt Æresgravlunden i Arlington
Ektefelle Mary Baird Bryan
Far Silas Bryan
Søsken Charles W. Bryan
Barn Ruth Bryan Owen, William Jennings Bryan Jr., Grace Bryan Hargreaves
Utdannet ved Illinois College, Northwestern University School of Law
Beskjeftigelse Politiker, jurist, diplomat, forlegger, redaktør
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Medlem av Delta Chi
41. utenriksminister i USA
1915–1917
PresidentWoodrow Wilson
ForgjengerPhilander C. Knox
EtterfølgerRobert Lansing
Signatur

William Jennings Bryan (født 19. mars 1860 i Salem i Illinois i USA, død 26. juli 1925 i Dayton i Tennessee) var en amerikansk advokat, statsmann, og politiker. Han var USAs utenriksminister fra 1913 til 1915.[7]

Innhold

Liv og virke


Bryan var medlem av Representantenes hus for Nebraska i to mandatperioder, fra den 4. mars 1891 til den 3. mars 1895. Han vatr så kandidat til USAs senat, men tapte.

Hans kandidatur i presidentvalget i 1896 satte et landemerke idet han med 36 år var den yngste som var blitt nominert for et av USAs større partier. Med røtter i den populistiske bevegelses reformkrav drev han gjennom banebrytende kampanjemetoder (blant annet med togreiser over landet med hundrevis av taler), satte sosiale og økonomiske spørsmål på spissen med en sosialreformistisk linje, og forsvarte småbøndene overgor østkystens industri- og kapitalinteresser. Han ville at delstatene skulle ge ut egne penger, velga sine senatorer ved alminnelig valg, gikk inn for kvinnelig stemmerett, føderal og progressiv innteksskatt, og motsatte seg såvel gullstandard som penger utgitt av bankene.

Disse krav ble i stor grad gjennomført i og umiddelbart etter demokraten Woodrow Wilsons presidenttid (1913–1921), noe som viste hvilket grep Bryan til tross for sitt image som populistisk og uvalgbar demagog hadde over partiet. Han ble utsett til utenriksminister etter Wilsons seier, men fratrådte etter en tvist om holdningen overfor Tyskland etter RMS Lusitanias torpedering. Bryan var sterkt isolasjonistisk sinnet og motstander av Wilsons idealistiske utenrikspolitikk som var ment å styrke demokratiske stater og spre anglosaksiske frihetsverdier.

Kombinasjonen av Bryans innenrikspolitiske og Wilsons utenrikspolitiske intervensjonisme kom til å danne grunnlagene for demokratenes hovedprogram under Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, John F. Kennedy og Lyndon Johnson.

I kulturspørsmål var Bryan sterkt konservativ og ble til tross for sin bakgrunn i Illinois en levende karikatur av en bakoverskuende sørstatsdemokrat. Mest kjent ble han kanskje for «apeprosessen» (Scopesrettergangen) i Dayton i Tennessee i 1925, da han støttet anklagene mot en lærer, John T. Scopes, som ble anklaget og felt for å ha undervist om evolusjonsteorien. Bare dager etter dommen falt døde Bryan i Tennessee på vei til et politisk møte, 65 år gammel.

Hans bror Charles W. Bryan ble nominert som demokratisk visepresidentkandidat i 1924 men tapte stort mot republikaneren Calvin Coolidges populære administrasjon. Dottern Ruth Bryan Owen var kongressmedlem for Florida 1929–1933 og ambassadør i Danmark 1933–1936, der hun senere døde.

William Jennings Bryan som den feige løven


Ifølge forfatteren Ellen Hodgson Brown er Trollmannen fra Oz en allegori om behovet av pengereform. Frank Baum, forfatter av boken, sympatiserte med Populistpartiet og med William Jennings Bryan. Han gikk også i en protestmarsj til støtte for William Jennings Bryans kandidatur til president i 1896. Hodgson Brown gjør gjeldende at Blikktømmerhoggeren i historien representerer fabrikkarbeiderne, Fugleskremselet symboliserer bøndene, den onda Heks i Vesten representerer bankfamilien Rockefeller og at Den feige løven representerer William Jennings Bryan.

Referanser


  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/William-Jennings-Bryan , besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 144601 , besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Find a Grave, Find a Grave 141 , besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6nv9jgn , besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr , besøkt 10. oktober 2015
  6. ^ GeneaStar, GeneaStar person ID bryanw
  7. ^ «Biographies of the Secretaries of State: William Jennings Bryan» , USAs utenriksdepartement.

Eksterne lenker


Kategorier: Fødsler i 1860 | Dødsfall i 1925 | USAs utenriksministre | Advokater fra USA | Kongressrepresentanter fra Nebraska | Personer fra Marion County i Illinois


Dato: 17.01.2021 03:10:19 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.