Whig Party (USA)Whig Party var et amerikansk politisk parti som stilte til valg mellom 1836 og 1856. Partiet oppsto fra restene av Det nasjonalrepublikanske partiet i 183334, og blant grunnleggerne var senator Henry Clay og tidligere president John Quincy Adams. Den viktigste kampsaken for partiet var å begrense presidentens makt, som hadde økt kraftig under Andrew Jackson, og styrke kongressen. Navnet ble hentet fra det britiske liberale partiet som ofte ble kalt for whigs.

I 1840 ble partiets presidentkandidat William Henry Harrison valgt til president. Han var den eldste valgte presidenten før Ronald Reagan, og døde 31 dager etter innsettelsen, noe som både gjorde ham til den første presidenten som døde i embetet og til den kortest regjerende presidenten noensinne. Han ble erstattet av visepresident John Tyler, som imidlertid på flere viktige punkter agerte mot partiets program og derfor ble ekskludert. Dette førte til et katastrofevalg ved kongressvalget i 1842.

I 1848 ble Zachary Taylor valgt til president for Whigs. I likhet med Harrison døde også han i embetet, og ble erstattet av Millard Fillmore. Uenighet rundt spørsmålet om slaveri skapte imidlertid problemer og intern splittelse, og bidro i stor grad til at partiet tapte neste valg. Siste gang Whigs stilte til valg var i 1856.

Whigs regnes ofte som en forløper for republikanerne. Blant dets medlemmer var republikanernes første president Abraham Lincoln og senere president Chester A. Arthur.
Kategorier: Tidligere politiske partier i USA | Organisasjoner etablert i 1833 | 1833 i USA


Dato: 16.01.2021 07:50:48 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.