Wachowski-søskneneWachowski-søsknene er de to polsk-amerikanske søsknene Lana (tidligere Laurence «Larry») Wachowski (født 21. juni 1965) og Lilly (tidligere Andrew Paul «Andy») Wachowski (født 29. desember 1967). De er begge filmregissører og manusforfattere, og har regissert alle sine filmer sammen. De er mest kjent som skaperne av Matrix-trilogien.

I 2008 gjennomførte Lana et kjønnsskifte. Hun skiftet da navn fra «Larry» til «Lana» og «Wachowski-brødrene» har siden blitt omtalt som «Wachowski-søsknene» og liknende.

Innhold

Karriere


Søsknene er født og oppvokst i Chicago. Begge gikk på Whitney Young High, som er en high school som er kjent for å satse på blant annet de utøvende kunstarter. Begge begynte på universitetet etter high school, men ingen av dem fullførte universitetsutdannelsen. Før de fikk innpass i filmbransjen drev de en teppeforretning sammen og lagde tegneserier på fritiden.

Filmkarrieren deres startet da de skrev manus til Sylvester Stallone-filmen Leiemordere, som hadde premiere i 1995. Året etter hadde de premiere som regissører med filmen Bound, som ikke ble noen nevneverdig suksess. Likevel viste den at søsknene Wachowski hadde evnen til å fortelle visuelt fengende historier.

Etter Bound fikk de kontrakt med Warner Brothers om å regissere The Matrix. Dette filmprosjektet hadde de arbeidet med i flere år. Filmen ble en kjempesuksess med sine nyskapende effekter, blant annet bruk av bullet time, som gir seeren mulighet til å se hva som skjer innenfor et meget kort tidsrom ved hjelp av saktefilm og et kamera som tilsynelatende fortsatt beveger seg i normalt tempo.

Etter suksessen med The Matrix fikk de kontrakt med Warner Brothers om å lage oppfølgerne The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions.. I den kontrakten fikk søsknene inn en svært uvanlig klausul om at de ikke behøver å stille opp til noen form for reklame eller intervju, eller for den saks skyld medvirke til ekstramateriale ved utgivelse av filmene på DVD. Samtidig innebar avtalen et meget stort honorar til begge søsknene. De to oppfølgerne fikk imidlertid en temmelig lunken mottagelse fra anmeldere og publikum.

Wachowski-søsknene er for øvrig opphavere til en rekke andre spille- og animasjonsfilmer samt videospill innenfor Matrix-universet.

Siden lanseringen av den tredje Matrix-filmen har det vært forholdsvis stille rundt søsknene, men de er blant annet oppført som produsenter for filmatiseringen av tegneserien V for vendetta med Natalie Portman og Hugo Weaving i hovedrollerne. Hugo Weaving er for øvrig skuespilleren som spiller «agent Smith» i Matrix-trilogien.

I samarbeid med J. Michael Straczynsk skapte søsknene TV-serien Sense8, som hadde premiere på Netflix i 2015.[1] Sammen skrev de manuset til alle de tolv episodene av første sesong, og regisserte syv av episodene. Lilly Wachowski var mindre involvert i produksjonen av andre og siste sesong, som ble skrevet av Lana Wachowski og Straczynski og hadde premiere i 2018.

Filmografi


Referanser


  1. ^ Furuly, Jan Gunnar. «Matrix-skaperne står bak Netflix' største seriesatsing» . Aftenposten. Besøkt 5. april 2020. 

Eksterne lenker

Kategorier: Regissører fra USA | Manusforfattere fra USA | Personer fra USA av polsk opphav | Personer fra Chicago | Fødsler i 1965 | Fødsler i 1967


Dato: 19.01.2021 10:19:28 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.