Vytautas LandsbergisVytautas Landsbergis
Født18. oktober 1932[1][2][3] (88 år)
Kaunas
Far Vytautas Landsbergis-Žemkalnis
Mor Ona Jablonskytė-Landsbergienė
Barn Vytautas V. Landsbergis
Utdannet ved Lithuanian Academy of Music and Theatre
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Politiker, sjakkspiller, musikkforsker, musikkpedagog, universitetslærer, pianist, skribent
Parti Sąjūdis, Fedrelandsforbundet – litauiske kristendemokrater
Nasjonalitet Litauen
Medlem av Europarådets parlamentarikerforsamling
Utmerkelser
17 oppføringer
Storoffiser av Æreslegionen, Litauens nasjonalpris, Folkets Fredspris (1991), Robert Schuman-medaljen (2005), Democracy Service Medal, 2. klasse av Trestjerneordenen, storkors med kjede av Vytautas den stores orden, 1. klasse av Terra Mariana-korsets orden, storkors av republikken Polens fortjenstorden, storkors av Æresordenen, storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden, Æresdoktor ved Witolda Wielkiego-universitetet, Sankt Georgs seiersorden, Ordenen pro merito melitensi, Riflemen's Star, Frihetsordenen, Premi Internacional Ramon Llull (1994)
Signatur

Vytautas Landsbergis (født 18. oktober 1932 i Kaunas, Litauen) er en litauisk konservativ politiker.

Innhold

Liv og virke


Bakgrunn

Vytautas Landsbergis er en av to sønner (broren: Gabrielius) av en storborgerskapsfamilie. Faren, Vytautas Žemkalnis-Landsbergis, arbeidet frem til Annen verdenskrig som sjefsarkitekt i Kaunas.

Karriere

Han ble dr. hab. i 1994, og er professor i musikk ved Litauens musikkakademi siden 1978. Han er også forfatter av politisk litteratur.

I 1988 var han en av grunnleggerne av den litauiske frigjøringsbevegelsen Sajudis, og var formann i det sovjetlitauiske parlamentet som 11. mars 1990 erklærte Litauen uavhengig av Sovjetunionen.

Landsbergis var leder for den litauiske delegasjonen som forhandlet med Sovjetunionen 199091. Han var kritisk til at land som Storbritannia og USA ikke viste nok støtte til gjenopprettelsen av Litauens frihet etter mer enn 40 års sovjetisk okkupasjon. Han var frem til november 1992 formann i det midlertidige litauiske parlamentet, Litauens Øverste Råd, fungerende statssjef, men har aldri vært valgt til landets president. Fra 1993 til 2003 ledet han partiet Fedrelandsforbundet – litauiske kristendemokrater. Fra 2004 til 2014 var han medlem av Europaparlamentet for Fedrelandsforbundet.

EU

I januar 2005 krevet han at EU skulle forby alle kommunistiske symboler på Europa-basis. Kommunistiske symboler er pr. idag forbudt i enkelte land i den tidligere Østblokken, som Ungarn. I 2000 gikk han også inn for at 23. juni 1941 (årsdagen for gjenopprettelsen av den litauiske staten etter at tyskerne kastet de russiske okkupantene ut av landet) skulle gjøres til nasjonaldag på linje med 1918 og 1990.

Utmerkelser


Landsbergis ble tildelt Det norske folks Fredspris (1991) og en rekke litauiske og internasjonale priser. Fredsprisen gav grunnkapital til Vytautas Landsbergis' Fond. Landsbergis ble i 1998 hedret med storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Familie


Han er gift med Gražina Ručytė-Landsbergienė. De har to døtre og en sønn.

Referanser


  1. ^ Archive of Fine Arts, abART person-ID 149954
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id landsbergis-vytautas , besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000019436 , besøkt 9. oktober 2017

Eksterne lenker
Forgjenger:
 – 
Leder av Litauens nasjonalforsamling
Etterfølger:
 Česlovas Juršėnas 
Forgjenger:
 Česlovas Juršėnas 
Leder av Litauens nasjonalforsamling
Etterfølger:
 Artūras Paulauskas Kategorier: Fødsler i 1932 | Litauiske politikere | Litauiske forfattere | Medlemmer av Europaparlamentet | Den Kongelige Norske Fortjenstorden | Personer fra Kaunas


Dato: 15.01.2021 09:17:09 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.