VisayasVisayas (Bisayatagalog og andre filippinske språk) er et av de tre geografiske hovedområder på Filippinene (det nordligste er Luzon, og det sørligste er Mindanao).

Innhold

Navnet Visayas


Det er uklart hva ordet Visayas kommer fra. Én populær forklaring er at ordet kommer fra «Sri Vishaya», navnet på et indisk rike som en gang skal ha kontrollert det sentrale og sørlige Filippinene. Andre mener at det skal være en videreutvikling av et kinesisk ord som betyr "De tre øyene".

Mer nøyaktig hevder første hypotese[1] at navnet er fra 600-tallets thalassokratiske malayiske Srivijaya-riket. På sanskrit betyr sri (श्री) «heldig», «velstående» eller «lykkelig» og vijaya (विजय) betyr «seierrik» eller «fremragende». På 1100-tallet var Sulu-øyene og Visayas-øygruppen enten understilt eller tributtpliktig dette riket.[2]

Landsdelens geografi


Med Visayas menes de filippinske øyene som ligger mellom Luzon og Mindanao (med unntak av de øyene som ligger tettest opp mot disse to største øyene i det filippinske arkipelet). De største øyene (over 50 km²) i Visayas er, etter størrelse:

Landsdelens politiske inndeling


Filippinene er inndelt i 18 regioner, inkludert hovedstadsområdet og noen områder med særskilt politisk-rettslig status. Fire av regionene ligger i landsdelen Visayas, og består (pr. november 2004) av 16 provinser. (Se boksen nedenfor).

Referanser


  1. ^ Jovito S. Abellana: «Bisaya Patronymesis Sri Visjaya» (Ms., Cebuano Studies Center, ca. 1960)
  2. ^ Rasul, Jainal D. (2003). Agonies and Dreams: The Filipino Muslims and Other Minorities. Quezon City: CARE Minorities. s. 77.Kategorier: Visayas


Dato: 16.01.2021 01:41:26 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.