University of VirginiaUniversity of Virginia
Grunnlagt1819
TypeStatlig universitet
Rektor James B. Murray Jr.
Beliggenhet Charlottesville, Virginia, USA
Studenter25 979 (2006)
Ansatte1 444 (2006)
Nettstedwww.Virginia.edu

University of Virginia

UNESCOs verdensarv
Monticello and the University of Virginia in Charlottesville
Land USA
Sted Virginia
Utnevnt i1987
Kriterium I, IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Amerika
Eksterne lenker

University of Virginia (forkortet UVA, UVa, eller Virginia) er et statlig universitet i Charlottesville i delstaten Virginia, USA. Det ble vedtatt i 1800 og opprettet i 1819 av Thomas Jefferson, og er det eneste universitetet i Nord-Amerika som er respresentert på UNESCOs verdensarvliste (sammen med Jeffersons bolig Monticello som ligger like i nærheten).

UVa er betegnet som et Public Ivy-universitet, og regnes for å være et av de beste universitetene i USA. I den siste utgaven av U.S. News and World Report's National University Rankings ble skolen rangert som Amerikas nest beste statlige universitet[1].

Innhold

Historie


Den 18. januar 1800 skrev visepresident Thomas Jefferson i et brev til den britiske vitenskapsmannen Joseph Priestley:

We wish to establish in the upper country of Virginia, and more centrally for the State, a University on a plan so broad and liberal and modern, as to be worth patronizing with the public support, and be a temptation to the youth of other States to come and drink of the cup of knowledge and fraternize with us.[2]

Jefferson mente at Virginias allerede etablerte lærested, College of William and Mary, var for tungt religiøst og led under å forsømme undervisningen i naturfag og liberal arts.[3] Ingen andre amerikanske universiteter har blitt grunnlagt av en sittende president.

Universitetet står på land skjenket av senere prseident James Monroe, og byggingen startet i 1817. Den første immatrikuleringen i 1824 ble overvært av tidligere president James Madison, som var rektor her fra 1826. Universitetet ble et arnested for Jefferson's liberale og verdslige idealer, og det første i USA som underviste i slike opplysningsfag som astronomi, arkitektur, botanikk, filosofi, og statsvitenskap.

Ingeniørstudiet her (1836) var det første i USA som nådde universitetsnivå. Ved utbruddet av borgerkrigen var det størst i Sørstatene, og bare mindre enn Harvard University i USA. Det holdt åpent gjennom hele krigen, og ble spart av Nordstatsgeneral George Armstrong Custer ved hans inntog i Charlottesville i mars 1865.

University of Virginia var også det første lærestedet i landet som eksplisitt distanserte seg fra religion som grunnsetning for lære og utdanning, og bygde ved starten et større bibliotek i stedet for de vanlige kapell og kirker som ellers dominerte amerikanske campuser. Mens Jefferson levde forhindret han at det ble satt i gang undervisning i teologi ved lærestedet.

William Faulkner var i lange perioder bofast på universitetet og skrev her til sin død i 1962. Også Edgar Allan Poe hadde eget skriveværelse på UVA. Først i 1950 ble svarte tatt opp ved universitetet, og først på 1970-tallet ble kvinner tatt opp til andre studier enn sykepleie og lærerskole.

UVA holder meget høyt faglig nivå både innen samfunns- og naturfag, og deltok blant annet i det første Arpanet og andre utviklingstrinn innen IT og internett.

Fakulteter


Skolene og fakultetene ved UVA omfatter:

University of Virginia College at Wise ble grunnlagt i 1954 og har 1 911 studenter opp til bachelornivå (høsten 2006). Skolepengene her er US$ 6 151.

Ved universitetet totalt, inkludert UVA College at Wise, var det 25 979 studenter og 1 444 vitenskapelig ansatte i 2006, og samme året var skolepengene i Charlottesville på US$ 7 845 for studenter folkeregistrert i Virginia. Studiene gis opp til doktorgradsnivå i Charlottesville.

Ellers har universitetet en rekke forskningssentra, inkludert The Weldon Cooper Center for Public Service, The Sorensen Institute for Political Leadership, og The Miller Center of Public Affairs.

Rangeringer


UVa regnes for å være blant de beste universitene i USA, og har siden stiftelsen på 1800-tallet blitt kjent som et av Amerikas best pretisjefylte statlige eliteuniversiteter i likhet med University of California (Berkeley og Los Angeles) og University of Michigan.

I 2013, rangerte US News & World Report UVa på annen plass blant statlige universiteter i USA.[1]

McIntire School of Commerce, UVa's businessfakultet på bachelor-nivå, ble i 2013 rangert som den nest beste businesskolen i USA av Bloomberg Businessweek, og har vært rangert enten på første eller andreplass siden magasinet begynte sin årlige liste i 2006.[4]

Av US News & World Report ble McIntire rangert på femteplass blant de beste businesskolene i USA i 2013; på delt plass med New York University's Stern School of Business, og foran blant andre Cornell University og Carnegie Mellon University.[5]

Universitetet i Virginias Politi


Universitetet i Virginias Politi (engelsk: University of Virginia Police Department) er den primære politietaten ved Universitetet i Virginia]. Etatens ansvarsområde dekker universitetets eiendommer og tilliggende gater og fortauer, og har daglig befolkning på 40 000 studenter, fakultetsmedlemmer, administrativt personell og besøkende.

Politietaten har over 130 ansatte, inkludert 60 polititjenestemenn som patruljerer universitetsområdet til fots, i bil, på sykkel og motorsykkel. Etaten er inndelt i avdelinger for patrulje, etterforskning, samfunnstjenester, forebygging, og universitetssykehuset.

Kjente elever & professorer


Referanser


  1. ^ a b «Arkivert kopi» . Arkivert fra originalen 3. mars 2016. Besøkt 27. januar 2016. 
  2. ^ Noble E. Cunningham, Jr., In Pursuit of Reason: The Life of Thomas Jefferson, p. 336.
  3. ^ Phillips Russell, Jefferson, Champion of the Free Mind, p. 335.
  4. ^ http://www.businessweek.com/bschools/rankings/undergraduate_mba_profiles
  5. ^ «Arkivert kopi» . Arkivert fra originalen 18. mars 2015. Besøkt 12. februar 2013. 

Eksterne lenker

Kategorier: Universiteter i Virginia | Public Ivy | Utdanningsinstitusjoner etablert i 1819 | 1819 i Virginia


Dato: 23.01.2021 10:48:12 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.