United States NavyUnited States Navy
Basisdata
Aktiv1794–
LandUSA
TypeMarine
Størrelse300 skip, 4000 luftfartøy
HovedkvarterThe Pentagon
NettsideUnited States Navy
Operativt oppdrag
Rollesjøkrigføring

United States Navy (USN; norsk: De forente staters marine) er USAs marine. USN består per oktober 2016 av 272 stridsklare skip, over 3 700 luftfartøyer, omtrent 327 000 mannskaper og omtrent 108 000 er reservister.[1]

Innhold

Organisasjon


USN er én av to separate forsvarsgrener i Marinedepartementet (Department of the Navy), som hører under det amerikanske Forsvarsdepartementet (Department of Defense) – den andre er United States Marine Corps.

Administrativt styres USN av en Stabssjef, en firestjerners admiral som er tjenestens høyeste offiser. Stabssjefen er underlagt Marineministeren, en sivil embetsmann som styrer Marinedepartementet og som igjen rapporterer til Forsvarsministeren.

Operativt styres USN av to separate flåter – en i Atlanterhavet og en i Stillehavet. De operative ressursene forvaltes av 9 felleskommandoer som operativt rapporterer direkte til USAs president. Totalt sett har US Navy rundt 500 000 personell med 4 ganger flere som reserve.

Baser


USN har et stort antall baser for å støtte opp om opersjoner over hele verden. De fleste basene ligger langs vest- og østkysten av USA, men de har også baser på flere av de oversjøiske territoriene og i andre land, som Italia og Japan.

Fartøyer i tjeneste


Skip som er i aktiv tjeneste i US Navy har navn som begynner med USS, United States Ship. Skip som ikke er satt i aktiv tjeneste eller er bemannet med sivilt personell har navn som begynner med USNS, United States Naval Ship.

Hangarskip

USAs hangarskip opererer med jagerfly av typen Boeing F/A-18C/D og den nyere Boeing F/A-18E/F/G Super Hornet – som er en videreutviklet og større versjon. Jagerfly av typen Grumman F-14 Tomcat er nå blitt faset ut av marinens tjeneste. Dette skjedde høsten 2006, da de siste ble erstattet av en leveranse med Super Hornet. Hangarskipet USS «George Washington» var det siste skipet i USAs marine som opererte med denne flytypen.

USAs hangarskip opererer i Carrier Strike Group med et hangarskip i hver hangarskipgruppe. USA opererer idag med 11 hangarskipgrupper.

Enterprise-klassen

Nimitz-klassen

Gerald R. Ford-klassen (fremtidig)

Kryssere

US Navy opererer i 2009 en klasse kryssere.

Jagere

US Navy opererer i 2009 en klasse jagere.

Undervannsbåter

US Navy opererer med følgene type ubåter.

Se også


Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: U.S. Navy | Etableringer i 1794


Dato: 16.01.2021 01:35:47 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.