United States Air ForceUnited States Air Force
Basisdata
Tidsperiode1947–
LandUSA
Størrelse5 244 fly
KrigerKoreakrigen
Vietnam-krigen
Gulfkrigen
Kosovo
Afghanistan
Irak
Kjennetegn
Emblem
Flytyper
BombeflyB-52, B-1, B-2
AngrepsflyF-15E, A-10, AC-130
MultirolleF-16 og F-35A
JagerflyF-22, F-15
TankflyKC-135, KC-10

United States Air Force (forkortet USAF; norsk: De forente staters luftforsvar) er USAs luftforsvar. Det har som oppdrag «å fly, kjempe og vinne i luften, verdensrommet og cyberspace» (fly, fight, and win … in air, space, and cyberspace).[1] USAF ble opprettet som egen forsvarsgren i 1947 da den ble utskilt fra den amerikanske hæren.

USAF har (per september 2010) 332 200 mannskaper i aktiv tjeneste og 216 774 i reservetjeneste.[2] USAF har rundt 5 200 operasjonelle fly, inkludert bombefly, transportfly, bakkeangrepsfly og treningsfly. Det har også et stort antall helikoptre for oppdrag som taktisk transport, redning og spesialoperasjoner.

Innhold

Organisering


USAF er en våpengren under Flyvåpendepartementet i det amerikanske forsvarsdepartementet. Administrativt styres USAF av en Stabssjef, en firestjerners general som er flyvåpenets øverste offiser. Stabssjefen er underlagt Flyvåpenministeren, en sivil embetsmann som styrer Flyvåpendepartementet og som igjen rapporterer til Forsvarsministeren.

Operativt er USAF organisert i 9 hovedkommandoer bestående av nummererte flyvåpen, som igjen består av to eller flere luftdivisjoner. Hver luftdivisjon består av to eller flere vinger, som igjen består av grupper, som videre består av skvadroner. USAFs operasjonelle ressurser forvaltes av 9 felleskommandoer som operativt rapporterer direkte til USAs president. De operative avdelingene er organisert i 18 Luftstyrker. Fire av disse luftstyrkene er underlagt Luftkampkommandoen.

Utstyr


US Air Force har over 5 200 forskjellige luftfartøyer per september 2010 (full liste): [2]

Grader og distinksjoner


OFFISERER
Gradmerke Grad Norsk motstykke
General of the Air Force savner norsk motsvarlighet
General General
Lieutenant General Generalløytnant
Major General Generalmajor
Brigadier General Brigader
Colonel Oberst
Lieutenant Colonel Oberstløytnant
Major Major
Captain Kaptein
First Lieutenant Løytnant
Second Lieutenant Fenrik
ANDRE GRADER
Gradmerke Grad Norsk motstykke
Chief Master Sergeant Sersjantmajor
Senior Master Sergeant Kommandérsersjant
Master Sergeant Stabssersjant
Technical Sergeant Oversersjant
Staff Sergeant Sersjant
Senior Airman Korporal
Airman First Class Spesialist
Airman Visespesialist
ingen Airman Basic Flysoldat

Historie i stikkord


Se også


Referanser


Eksterne lenker


Kategorier: U.S. Air Force | USAs forsvar | Flyvåpen


Dato: 16.01.2021 01:51:51 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.