UNMOTUNMOT, formelt United Nations Mission of Observers in Tajikistan, var en fredsbevarende FN-styrke opprettet 16. desember 1994 av FNs sikkerhetsråd ved resolusjon 968 (1994).[1] Styrken skulle overvåke våpenhvilen mellom Tadsjikistans regjering og Den forente tadsjikiske opposisjon, som 1992–1997 utkjempet borgerkrig. Etter at partene i 1997 inngikk en fredsavtale, fikk UNMOT i oppdrag å overvåke iverksettelsen av denne. Etter at UNMOT hadde løst sine oppgaver i henhold til mandatet, ble styrkens virksomhet avsluttet 15. mai 2000.[2]

På det meste hadde UNMOT utplassert en styrke på 81 militærobservatører.[3] Styrken omfattet de to siste årene av sin eksistens også to politiobservatører. I tillegg kom en sivil administrasjon av internasjonale og lokale medarbeidere. Hovedkvarteret var i Dusjanbe.

Referanser


  1. ^ Security Council resolution 968 (1994) Arkivert 17. august 2012 hos Wayback Machine., FNs arkiv.
  2. ^ Terry M. Mays: Historical Dictionary of Multinational Peacekeeping, 3. utgave, Lanham: Scarecrow Press, 2011, s. 309–310.
  3. ^ «Facts and Figures» , United Nations, Department of Peacekeeping Operations.

Eksterne lenker


Kategorier: FN-sanksjonerte militære operasjoner og styrker | Tadsjikistan


Dato: 17.01.2021 02:27:45 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.