U.S. Secret ServiceU.S. Secret Service
TypeFøderal etat
VirkeområdeUSA
Etablert5. juli 1865
HovedkontorWashington D.C.
UnderlagtUSAs sikkerhetsdepartement
AnsatteCa. 6 700 (2013)
Nettsidehttps://www.secretservice.gov/

U.S. Secret Service er en amerikansk føderal politietat. Etaten har ansvar for bekjempelse av bedrageri, falsk og identitetstyveri, og har også ansvar for beskyttelse av den amerikanske presidenten og en rekke andre dignitærer, samt utenlandske ambassader og diplomater i USA. Secret Service ble etablert 5. juli 1865 og er underlagt det amerikanske sikkerhetsdepartementet.[1] Inntil 1. mars 2003 var Secret Service underlagt Finansdepartementet.[2]

Innhold

Bakgrunn


Secret Service har som hovedoppdave å bekjempe bedrageri, falsk og identitetstyveri. Etaten er også ansvarlig for beskyttelse av den amerikanske presidenten, visepresidenten og deres nærmeste familier, tidligere presidenter og deres ektefeller.

Etter mordet på presidentkandidat Robert Kennedy i 1968 fikk etaten også ansvaret for å beskytte ledende president- og visepresidentkandidater i siste del av valgkampen. Secret Service har dessuten ansvar for forhenværende presidenter samt førstedamer, barn av forhenværende presidenter inntil de er seksten år, samt enker av forhenværende presidenten til de eventuelt gifter seg igjen.

Etaten har også ansvar for å beskytte alle besøkende statsoverhoder og regjeringsmedlemmer.

Secret Service etterforsker også saker som har med finaniselle misligheter og identitetstyveri å gjøre. I tillegg yter etaten assistanse til andre politietater.

Opprinnelse


Loven som la til rette for opprettelsen av Secret Service ble signert av president Abraham Lincoln og det var en av de siste offisielle handlinger han utførte. Ironisk nok etablerte Lincoln etaten på den dagen han selv ble skutt, 14. april 1865.

Secret Service ble etablert 5. juli 1865 i Washington, DC for å få bukt med falskmynteri. Secret Service ble av den grunn underlagt finansdepartementet, som også FBI senere ble.

Etter at president William McKinley ble drept i 1901 ba den amerikanske Kongressen om at Secret Service skulle beskytte presidenten. Et år senere overtok etaten det fulle ansvar for beskyttelsen av den amerikanske presidenten. I 1902 ble William Craig den første Secret Service-agenten som ble drept mens han beskyttet presidenten.

Presidentbeskyttelsen er i dag etatens mest kjente oppgave. Personlig beskyttelse skiller seg fra hva etaten ellers holder på med. Grunnen for denne kombinasjonen av oppgaver er at når behovet for beskyttelse av presidenten oppstod på slutten av 1800-tallet, var det bare noen ytterst få føderale etater som kunne håndtere dette. Etater som FBI, CIA, ATF og DEA var ennå ikke opprettet. Det eneste andre logiske valget ville ha vært U.S. Marshal Service, og denne etaten utførte faktisk jobben på et tidspunkt. Til slutt falt imidlertid valget på Secret Service.

I 2002 bestemte president George W. Bush at noe måtte gjøres med organisasjonen av de føderale politi og eteretningsetater. Secret Service sammen med mange andre etater ble overført til et eget departement som fikk ansvaret for nasjonens totale sikkerhet.

Beskyttelse


Besyttelsesavdelingen passer på den amerikanske presidenten og hans nærmeste familie. Avdelingen er tungt bevæpnet og samarbeider med lokalt politi og det amerikanske militæret for å beskytte presidenten når han er ute på reiser.

Secret Service avverget et attentat på president Gerald Ford fra en av Charles Mansons tilhengere i 1975 og reddet livet til Ronald Reagan under et attentat i 1980.

Etaten


Secret Service har over 5 000 ansatte. Av disse er 2 100 spesialagenter, 1 200 er uniformerte ansatte og 1 700 er tekniske og administrative ansatte. Spesialagentene er de som har ansvaret for beskyttelse og for etterforsking av økonomisk kriminalitet.

Bilder


Referanser


  1. ^ «The U.S. Secret Service: An Examination and Analysis of Its Evolving Missions» (PDF). Congressional Research Service. 31. juli 2008. Besøkt 8. september 2008. 
  2. ^ «Secret Service History» . United States Secret Service. Arkivert fra originalen 19. februar 2010. Besøkt 9. mars 2008. 

Eksterne lenker

Kategorier: Livvakter | Vakthold | Sikkerhetsdepartementet (USA) | Føderalt politi i USA | Etableringer i 1865


Dato: 16.01.2021 02:13:11 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.