Tropisk regnskogklimaTropisk regnskogklima, også kalt ekvatorialklima, er et tropisk klima, som man vanligvis (men ikke alltid) finner langs ekvator. Regioner med dette klimaet har ofte tropiske regnskoger og er i Köppens klimaklassifisering klassifisert som «Af».

Innhold

Beskrivelse


Tropisk regnklima er et tropisk klima der det ikke fins tørketid – alle månedene har minst 60 mm nedbør. Tropisk regnklima har ikke noko separat sommer og vinter, og er typisk varm og våt året gjennom med både ofte og tung nedbør. Været er ofte likt fra dag til dag, og temperaturforskjellen mellom dag og natt er som regel større enn temperaturforskjellen mellom «sommer» og «vinter».

Fordeling


Tropisk regnklima finner en vanligvis på breddegrader innenfor fem grader nord og sør for ekvator, som er dominert av den intertropiske konvergenssonen. Tropisk regnklima finnes også i mindre områder andre steder, og ikke alle områdene langs ekvator har tropisk regnklima.

Noen steder med dette klimaet har nesten uendret vær året gjennom (den nordvestlige stillehavskysten i Sør- og Mellom-Amerika, fra Ecuador til Costa Rica, men i mange tilfeller er perioden med høy sol og lengre dager mye våtere (som i Palembang i Indonesia) og noen steder er tiden da sola står lavest våtest (som i Sitiawan i Malaysia).

I tillegg fins også tropisk regnklima utenfor ekvatorområdet, for eksempel i Santos i Brasil og Fort Lauderdale i USA, som ikke bare ligger utenfor ekvator, men også ligger like utenfor tropene.

Klimatiske kjennetegn


Kjente byer med tropisk regnklima


Afrika

Americas

Asia/Stillehavet

Klimasoner i Köppens klimaklassifisering
Gruppe A: TropiskRegnskog (Af) - Monsun (Am) - Savanne (Aw, As)
Gruppe B: TørtØrkenklima (BW) - Steppe (BSh, BSk)
Gruppe C: TemperertFuktig subtropisk (Cfa, Cwa) - Maritimt (Cfb, Cwb, Cfc) - Middelhavsklima (Csa, Csb)
Gruppe D: KontinentaltFuktig kontinentalt (Dfa, Dwa, Dfb, Dwb) - Subarktisk (Dfc, Dwc, Dfd)
Gruppe E: ArktiskTundra (ET) - Permafrost (EF) - AlpintKategorier: Klimasoner


Dato: 18.01.2021 12:53:57 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.