ToscanaToscana
Regione Toscana

Land Italia
StatusRegion
Adm. senterFirenze
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 5
22 990 km²
Befolkning3 749 813 (2013)
Bef.tetthet163,1 innb./km²
Høyde over havet279 meter
Kommuner287
Politikk
Beliggenhet

Toscana

Toscana er en region i sentrale Italia som dekker et areal på rundt 23 000 km², og har en befolkning på rundt 3,7 millioner innbyggere (2013).[1] Regionens hovedstad er Firenze. Det grenser i nord til Liguria og Emilia-Romagna, i øst til Marche og Umbria og i sør til Lazio.

Toscana er kjent for sitt landskap, tradisjoner, historie, kunst- og kulturarv, og sin innflytelse på høykulturen. Den italienske renessansen hadde i stor grad sitt opphav her, først og fremst grunnet Firenze, og området har vært hjemstedet for mange historiske personer som påvirket vitenskapen og kunsthistorien. Det er mange velkjente museer i området, som blant annet Uffizi og Palazzo Pitti. Toscana framstiller viner, blant annet Italias mest kjente rødvin Chianti, som har sitt navn fra en tradisjonell region i Toscana, men har også andre rødviner som Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano og Brunello di Montalcino.

Ettersom Toscana har en sterk språklig og kulturell identitet er det tidvis blitt omtalt som «en nasjon innenfor en nasjon».[2][3] Sju toskanske lokaliteter har blitt utstedt av UNESCO som tilhørende verdens kulturarv: det historiske sentrum av Firenze (1982); den historiske sentrum av Siena (1995); plassen til katedralen i Pisa, Piazza del Duomo (1987); det historiske sentrum av San Gimignano (1990); det historiske sentrum Pienza (1996); Val d'Orcia (2004), og Medici-villaene og hageanlegg (2013). Toscana har over 120 beskyttede naturreservater, noe som gjør regionen og dens hovedstad Firenze til et populært turistmål som tiltrekker seg millioner av besøkende hvert eneste år.[4] I 2012 ble Firenze verdens 89. mest besøkende by med over 1 834 ankomster.[5]

Innhold

Geografi


Toscana har et areal på ca. 23 000 km² og knapt 3,7 millioner innbyggere. Den største byen er Firenze, som ligger i den nordlige delen av regionen. Andre viktige byer er Pisa, Siena, Cortona, Grosseto og Lucca.

Toscana kjennetegnes ved sitt maleriske landskap, med pinjetrær, sypresser, olivenlunder og vinranker.

Distrikter


Toscana er inndelt i ni provinser og et storbyområde:

Referanser


  1. ^ Demografisk statistikk , Istituto nazionale di statistica; Istat
  2. ^ Vázquez, Esteban Fernández; Morollón, Fernando Rubiera (2013): Defining the Spatial Scale in Modern Regional Analysis , Springer Science & Business Media, s. 7
  3. ^ Toscana - A Nation within a Nation
  4. ^ Firenze mottar gjennomsnittlig 10 millioner turister om året, noe som gjør byen til en av de mest besøkte i verden.
  5. ^ Bremner, Caroline; Grant, Michelle (27. januar 2014): «Top 100 City Destinations Ranking» . Euromonitor International.

Litteratur


Eksterne lenker

Kategorier: Toscana


Dato: 15.01.2021 09:30:53 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.