TornquistsonenTornquistsonen (eller Sorgenfrei–Tornquist-sonen, eller Tesseire-Tornquist-sonen) er en av de største forkastningssoner i Nord-Europa.

Den går fra Ukraina og nordvestover, gjennom Kaliningrad i Russland og tvers over Bornholm, Sydsverige, Nordsjælland og Kattegat til Vendsyssel og Thy i Danmark. Den fortsetter så et stykke ut i Nordsjøen. Den er særlig tydelig på Bornholm som et skille mellom bergarter av svært ulik alder, med inntil 1,2 mlliarder tidsforskyvning i bergartene på overflaten.

Sverige og Danmark blir ofte rammet av mindre jordskjelv langs denne sonen som man knapt legger merke til. Men i 1841 var det et relativt kraftig jordskjelv i Thy. I 1985 var det den 15. juni et jordskjelv med styrke 4,5 på Richterskalaen med Nordsjælland med episenter i havet nord for Gilleleje. I 2008, den 16. desember kl.06,20 kom et jordskjelv med episenter øst for Malmö i Skåne med styrke 4,8.

Det er den tyske geologen Alexander Tornquist som er blitt opphavsmann for sonens navn.

Litteratur

Kategorier: Europeisk geologi


Dato: 17.01.2021 06:39:30 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.