Tormod HaugenTormod Haugen
Født12. mai 1945
Trysil
Død18. oktober 2008[1] (63 år)
Oslo
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Lingvist, skribent, oversetter, barnebokforfatter
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Nordisk Skolebibliotekarforenings Børnebogspris (1986), Gyldendals legat (1980), Sarpsborgprisen (1979), Skolebibliotekarforeningens litteraturpris (1997), H.C. Andersen-prisen (1990)

Tormod Haugen (født 12. mai 1945 i Trysil, død 18. oktober 2008) var en norsk barnebokforfatter og oversetter.

Tormod Haugen studerte tysk, kunsthistorie og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han debuterte som forfatter med barneboka Ikke som i fjor i 1973, siden skrev han en lang rekke barne- og ungdomsbøker av høy kvalitet. Han var en av de norske forfatterne som fikk flest internasjonale litteraturpriser. H.C. Andersen-prisen, som han mottok i 1990, henger svært høyt. I 1984 ble han som første forfatter nominert til Nordisk råds litteraturpris for en barnebok, Dagen som forsvant.

Som oversetter oversatte han mange bøker, fra flere språk. Narnia-serien av C.S. Lewis er den mest kjente av hans oversettelser, men også bokserien Den vesle vampyren er oversatt av Haugen.

Haugen ble utnevnt til statsstipendiat i 2004.

Innhold

Bibliografi


Priser


Referanser


Litteratur


Eksterne lenkerForrige mottaker:
Cecilie Løveid
og Wera Sæther
Vinner av Gyldendals legat
delt med Marta Schumann

Neste mottaker:
Gidske Andersen
og Stein MehrenKategorier: Fødsler i 1945 | Dødsfall i 2008 | Norske barnebokforfattere | Norske forfattere av ungdomsbøker | Norske oversettere | Vinnere av Gyldendals legat | Vinnere av kulturdepartementets barnebokpriser | Statsstipendiater | Personer fra Trysil kommune


Dato: 16.01.2021 03:49:05 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.