Tiden Norsk ForlagTiden Norsk Forlag
BransjeForlag
Etablert1933
MorselskapGyldendal Norsk Forlag
HovedkontorOslo
LandNorge
Grunnlegger(e)Arbeiderpartiet
Nettstedhttp://www.tiden.no/

Tiden Norsk Forlag er et norsk forlag som ble dannet av Arbeiderpartiet i 1933. Tiden er heleid av Gyldendal Norsk Forlag AS og utgir i dag skjønnlitteratur og generell litteratur

Innhold

Historie


Forlaget ble grunnlagt i 1933 av Arbeiderpartiet. I årene før krigen var de største forfattere på forlaget Aksel Sandemose og Lars Berg. De solgte godt og bidro sterkt til forlagets økonomi og overlevelse. Etter krigen var det Alf Prøysen og Anne Cath. Vestly som overtok denne rollen.

Tiden Norsk Forlag var eneste større norske forlaget som ble stengt av tyskerne under okkupasjonen. I april 1940 ble flere av forlagets bøker inndratt av tyskerne, og på høsten ble forlagssjef Kolbjørn Fjeld arrestert, og store bokmengder beslaglagt og makulert.[1] Sandemose og Berg toppet listene over bøker som ble beslaglagt.

Forlaget ble omorganisert i 1947 med Arbeiderpartiet, Landsorganisasjonen (LO) og Norges Kooperative Landsforening (NKL) som de største aksjonærene.

I 1991 ble Tiden et datterforetak av Gyldendal Norsk Forlag, der Gyldendal eide 91 % av aksjene, mens Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund og LO hadde de resterende 9%. 1. januar 2004 overtok Gyldendal alle aksjer, og forlaget ble organisert som en avdeling i Gyldendal-konsernet.

Tidens og Gyldendals barne- og ungdomsbokavdelinger ble slått sammen til Gyldendal Tiden ANS i 1996. Avdelinga heter fra 2004 Gyldendal Barn & Ungdom.

Forlagssjefer


Se også


Referanser


  1. ^ Norsk krigsleksikon 1940-45 . [Oslo]: Cappelen. 1995. s. 420. ISBN 8202141389. 

Eksterne lenker

Kategorier: Gyldendal | Norske forlag | Arbeiderbevegelsen i Norge | Selskaper etablert i 1933 | Forlag etablert i 1930-årene


Dato: 16.01.2021 06:29:49 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.