Tian Shan - nowiki.org

Tian ShanTian Shan
Tianfjellene
Geografi
Land Kina
 Kasakhstan
 Kirgisistan
 Usbekistan
Høyeste punkt
NavnPobeda
Høyde7 167 moh.[1]
Beliggenhet
UNESCOs verdensarv
Xinjiang Tianshan
Innskrevet ved UNESCOs 37. sesjon i 2013 som det 1414. verdensarvsted
EksternUNESCO: Xinjiang Tianshan
UNESCOs verdensarv
Vestlige Tian Shan
Innskrevet ved UNESCOs 40. sesjon i 2016 som det 1490. verdensarvsted
EksternUNESCO: Vestlige Tian Shan
Tianshan er også et bydistrikt i byen Ürümqi i Kina.

Tian Shan eller Tianfjellene[2] (kinesisk 天山, pinyin: Tiān Shān, betyr «Himmelsk(e) fjell») er en fjellkjede i Sentral-Asia, nord for ørkenen Taklamakan. Den ligger i grenseområdene mellom Kasakhstan, Kirgisistan og Kina.

Tian Shans høyeste fjell er Pik Pobedy (russisk og betyr «Seierstoppen»). Fjellet rager opp til 7 439 moh. og er dermed Kirgisistans høyeste fjell.

Torugartpasset på 3 752 moh. ligger på grensen mellom den kinesiske Xinjiang-provinsen og Kirgisistan.

Bedelpasset går også gjennom Tian Shan og var i historisk tid det viktigste alternativet til Silkeveien.

Tian Shan er rundt 2.500 km lang og om lag 400 km bred. Fjellkjeden dekker et areal på cirka 1.036.000 km², hvorav 6 % er permafrostgrunn og 1 % isbreer.[3]

Tian Shans kan deles i flere undergrupper av fjellområder: Bogdo-Ola, Ili-fjellene, Irenchabirga, De kirgisiske fjell, Kungei-Alatau, Kuruktag, Talas-Alatau, Terskej-Alatau og Transili-Alatau.

Mellom fjellkjedene Kungei-Alatau og Terskej-Alatau ligger på kirgisisk område høyfjellsinnsjøen Yssykköl (1609 moh.).

Elver som har sine utspring i Tian Shan er blant annet Ili, Tsju, Talas, Syr-Darja med kildeelvene Kara-Darja og Naryn, og Toshkan og Aqsu, som er sideelver til Tarim.[4]

UNESCO vedtok i 2016 å oppføre Vest-Tian Shan i Kasakhstan, Kirgisistan og Usbekistan på verdensarvlisten.[5]

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Fjellkjeder i Asia | Fjellkjeder i Kina | Fjell i Kirgisistan | Fjell i Kasakhstan | Xinjiang | Verdensarven i Asia


Dato: 16.01.2021 03:18:57 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.