The MatrixFor nattklubben matrix, se Matrix (klubb)
The Matrix
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Action / Thriller
Utgivelsesår1999
Prod.landUSA
Lengde2 t. 16 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørAndy og Lana Wachowski
ProdusentJoel Silver
Andy og Lana Wachowski
ManusforfatterAndy og Lana Wachowski
MusikkDon Davis
SjeffotografBill Pope
Foran kamera
MedvirkendeKeanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Annen informasjon
BudsjettUSD 63 millioner
Prod.selskapVillage Roadshow Pictures
Premiere31. mars 1999 (USA)
9. juli 1999 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Matrix er en amerikansk film fra 1999, skrevet og regissert av søsknene Lilly og Lana Wachowski, og har fått status som kultfilm. Denne filmen var det første som kom fra The Matrix Series, som etter hvert kom med flere filmer, spill, tegneserier og animasjon. The Matrix fikk fire Oscar i tekniske kategorier.

The Matrix fikk to etterfølgere, The Matrix Reloaded (2003) og The Matrix Revolutions (2003), i tillegg til den mer frittstående kortfilmsamlingen The Animatrix (2003).

Innhold

Historien


«The Matrix» er en virtuell verden som alle mennesker holdes fange i, uten å vite det. Dette gjenspeiler Platons lignelse med mennene i hula. Platons lignelse går ut på at om en mann har levd hele sitt liv nede i ei hule, lenket, og kun har skygger å se på veggen foran seg – hva ville han da kalle dette han så på veggen? Svaret er «virkeligheten», og det er slikt filmen The Matrix spiller på, «hva om virkeligheten ikke er virkelig?»

Karakterer


Neo / Thomas A. Anderson: Spilles av Keanu Reeves. Neo er hackernavnet til Thomas A. Anderson. Han jobber som dataprogrammerer. Han finner ut at han er «den Ene» da han prøver å redde Morpheus fra Agentene.
Morpheus: Spilles av Laurence Fishburne. Morpheus er et menneske som er frigitt fra matrix. Han er den som fant Neo. Morpheus er også kapteinen på farkosten Nebuchadnezzar.
Trinity: Spilles av Carrie-Anne Moss. Hun er en av mannskapet på Nebuchadnezzar. Og er Neos romantiske interesse.

Agent Smith: Spilles av Hugo Weaving.

ReferanserEksterne lenker

Kategorier: The Matrix | Actionthrillere fra USA | Science fiction-filmer fra USA | Filmer fra 1999 | Oscar-vinnere (lydmiks) | Oscar-vinnere (filmklipp) | Oscar-vinnere (visuelle effekter) | Engelskspråklige filmer | Filmer lagt til oppdiktede steder


Dato: 16.01.2021 06:27:19 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.