Tertullianus


(Omdirigert fra Tertullian)


Quintus Septimius Florens Tertullianus, på norsk og flere andre språk kjent under kortformen Tertullian, (født ca. 160, død 220/225 e.Kr.) regnes for en av oldtidskirkens mest betydningsfulle teologer. Han var en velutdannet borger i den nordafrikanske byen Kartago i dagens Tunisia, og etter hans konvertering til kristendommen da han var mer enn 30 år ble han en svært ivrig forkjemper for den kristne tro.

Innhold

Teologi


Tertullianus var den første teolog som skrev på latin og selv om mange av hans verker i dag har gått tapt, er der mange vitnesbyrd om at hans skrifter og teologi hadde stor utbredelse og anerkjennelse i ettertiden. Hans skrivestil var meget aggressiv, men også sarkastisk og humoristisk. Hans skrifter fikk avgjørende betydning for utviklingen av den teologiske terminologien og dogmatikken på latin, blant annet går begreper som trinitas, sacramentum, tilbake til ham. Teologisk sett er han påvirket av Ireneus av Lyon. Han bidro til Bibelens kanondannelse og formulerte som den første kirkens treenighetslære. Han holdt også fast på kristendommens jødiske opphav, herunder Det gamle testamente, og dermed bidro han til å skille kristendommen fra antikkens greskinspirerte filosofi og religion.

Tertullianus regnes blant apologetene («forsvarer» på gresk, det vil si trosforsvarer) i likhet med eksempelvis Justin Martyr og Tatianus. Senere brøt han med den katolske kirke fordi han mente den var for ettergivende i disiplinære spørsmål, og hellet mot montanismen, stiftet av profeten Montanus i Frygia i 170-årene.

Tertullianus har ofte blitt beskrevet som misogyn, særlig på bakgrunn av følgende sitat fra De Cultu Feminarum «Vet dere at hver av dere er en Eva? Guds dom over deres kjønn lever i denne tid: Skylden må nødvendigvis leve den òg. Dere er djevelens innfallsport. Dere er den kvinnen som forgrep seg på det forbudte tre. Dere er den første frafalne fra den guddommelige lov. Dere er den kvinnen som overtalte ham som enn ikke djevelen våget å antaste. Dere ødela så skjødesløst mennesket, Guds bilde. For deres frafalls skyld måtte selv Guds sønn dø.»[1]

Skrifter


Tertullianus skrev en lang rekke verker, det nøyaktige antallet er ukjent, men i hvert fall rundt tredve. Mest kjente er Apologeticum (Forsvarsskriftet), som er et systematisk forsvar for den kristne tro. I Adversus Praxean (Mot Praxeas) formuleres treenighetsdoktrinen og i De praescriptione haereticorum (Om kjetternes forskrift) og i Adversus Marcionem (Mot Marcion) hevder han sin kritikk og avvisning av gnostisisme og marcionisme.

Referanser


  1. ^ [1] Norsk oversettelse fra Karen Armstrong: Historien om Gud (s. 163)

Eksterne lenker


Wikiquote: Tertullian – sitater
Kategorier: Kirkefedre | Teologer


Dato: 18.01.2021 07:40:08 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.