TeleskopordEt teleskopord kalles også sammentrukket ord og er en lingvistisk benevnelse for et ord eller morfem som smelter sammen to eller flere grammatiske funksjoner. Portmanteau-ord (flertall portmanteaux) blir også brukt som betegnelse på slike ord. En folkelig bruk av portmanteau refererer til et ord som er dannet ved å kombinere både lyder og betydninger fra to eller flere ord. Ordet portmanteau er selv et portmanteau-ord i sin opprinnelige, franske betydning: en sammentrekning av porte (bære) og manteau (frakk) med den nye betydningen «stor koffert», «vadsekk» eller «frakkeholder» (person ved kongens side), eller det kan også bety et «klesstativ». Teleskopord er neologismer.

Innhold

Portmanteau-morfemer


Et teleskopisk morfem er et morfem som smelter sammen to grammatiske kategorier (se flekterende språk).

Teleskopord


Det er vanlig at slike ord dannes ved å sette sammen første del av ett ord og siste del av et annet ord for å kombinere betydningen av de to ordene i en neologisme

Eksempler på teleskopord:

Teleskopord er også vanlig som navn:

Oppdiktede

Se også

Kategorier: Teleskopord


Dato: 16.01.2021 10:53:21 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.