TaiwanstredetTaiwanstredet eller Formosastredet er et 180 km bredt strede mellom det kinesiske fastland og øya Taiwan. Stredet regnes som den nordligste delen av Sør-Kina-havet, og lenger nordøst følger Øst-Kina-havet. På sitt smaleste er stredet 131 km bredt.

Provinsen Fujian er vest for stredet, og inn mot kysten på vestsiden er en rekke små øyer, hvorav de mest kjente er Quemoy, Amoy og Matsu. Mot øst er kysten av Taiwan, og litt utenfor dem ligger Pescadoresøyene. Havområdet er rikt på fisk.

Stredet har vært åsted for en rekke militære konfrontasjoner mellom Folkerepublikken Kina og Republikken Kina etter den kinesiske borgerkrtigs siste dager i 1949 da Kuomintang-styrkene under general Chiang Kai-shek retirerte over stredet og etablerte sin regjering på øya.

Elvene Minjiang og Jiulong renner ned i Taiwanstredet fra Fastlands-Kina.

Oppmuntret av reform og åpning-politikken under Kinas leder Deng Xiaoping begynte fiskere på begge sider med smugling. Mot slutten av 1900-tallet kom hundretusener av taiwanere som turister, på familiebesøk og som investorer til Fujian.

Litteratur

Kategorier: Kinas geografi | Stillehavet | Sund i Asia


Dato: 16.01.2021 03:22:45 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.