Taiwansk uavhengighetTaiwansk uavhengighet (kinesisk 台灣獨立, pinyin: Táiwān dúlì, taiwansk: Tâi-oân To̍k-li̍p; forkortet 台獨, Táidú, Tâi-to̍k) betegner målet for en politisk bevegelse som ønsker å opprette en taiwansk stat, Republikken Taiwan, på det området som idag administreres av Republikken Kina, og som er politisk og kulturelt uavhengig av det øvrige Kina (Fastlands-Kina).

Den historiske bakgrunnen er delingen av Kina i 1949, da nasjonalistregjeringen (Kuomintang) etter å ha tapt kontrollen over fastlandet til kommunistene, søkte tilflukt på Taiwan (Formosa) og enkelte andre øyer. Til dags dato har begge regjeringene hevdet å utgjøre den legitime regjeringen for hele Kina, og hatt ambisjoner om å militært ta kontrollen over den andre delen for å gjenforene landet.

Bevegelsen for taiwansk uavhengighet støttes av den pan-grønne koalisjonen i Republikken Kina, mens den pan-blå koalisjonen, som består av bl.a. Kuomintang, er imot en slik taiwansk uavhengighet og ønsker å bevare Republikken Kina som en kinesisk stat. Folkerepublikken Kinas regjering er også imot taiwansk uavhengighet, fordi den ønsker at territoriet som kontrolleres av Republikken Kina, gjenforenes med Fastlands-Kina. Folkerepublikken Kina truer derfor med å angripe Republikken Kina dersom landet erklærer seg som en uavhengig taiwansk stat. Meningsmålinger indikerer at et flertall av innbyggerne i Republikken Kina er for å bevare status quo.[trenger referanse]

Se også

Kategorier: Kina | Republikken Kina


Dato: 16.01.2021 05:53:15 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.