Tadsjikistans riksvåpenTadsjikistans riksvåpen ble antatt 28. desember 1993. Våpenet er et sirkulært emblem, med en gyllen krone og syv gylne stjerner som sentralmotiv. Kronen er et symbol på grunnprinsippene i Zoroastrisme. De syv stjernene står for Den hellige ånd og de seks skytsåndene for kveg, for ild, for metall, for jord, for vann, og for planter. Kronen viser også til det persiske ordet taj som betyr krone, hvorfra betegnelsen for Tadsjikere er avledet.[1] Krone peker i denne forbindlsen mot at Sentral-Asia er «verdens krone» med sine høye fjell.

Nederst i emblemet en oppslått gull bok og de snødekkede Pamirfjellene med en oppstigende sol og solstråler. På hver side er emblemet omgitt av bomull- og hvete-aks. Omkring aksene er det et banner i nasjonalflaggets farger.[2]

Historisk utvikling


Det nåværende riksvåpenet er modifisert fra den tidligere tadsjikiske sovjetrepublikkens riksvåpen som var bruk til Sovjetunionens oppløsning i 1991. Sovjetrepublikkens våpen var inspirert av Sovjetunionens riksvåpen.

Referanser

Kategorier: Riksvåpen | Tadsjikistan


Dato: 17.01.2021 06:40:25 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.