Tadsjikistans flaggTadsjikistans flagg er delt i rødt over hvitt over grønt. Den midtre, hvite stripen er en og en halv gang så bred som de to øvrige og bærer et emblem bestående av en krone og en bue av sju stjerner i gult. Flagget er i forholdet 1:2.

Den grønne stripen står for landets daler, mens den hvite fargen representerer landets hovedkilde til rikdom, nemlig bomull. Samtidig står fargen for snø og is i landets vidstrakte fjellområder. Rødt viser til landets samling og til ønsket om forbrødring med verdens øvrige nasjoner. Fargene rødt, hvitt og grønt var også å finne i flagget Tadsjikistan førte i tiden som sovjetrepublikk.

Kronen symboliserer tadsjikene og landets selvstendighet, da folket og landet skal stamme fra et ord som betyr "kronet". Stjernene er sju i tallet fordi dette er et magisk tall blant tadsjikene.

Flagget ble vedtatt i november 1992 og med ble Tadsjikistan den siste av de tidligere sovjetiske republikkene som innførte et nytt flagg.

Sovjetrepublikken Tadsjikistans flagg


I tiden Tadsjikistan var en del av Sovjetunionen førte landet flagg med sovjet-kommunistisk symbolikk. De første av disse flaggene, innført i 1935 og endret en rekke ganger senere, besto av en rød duk med hammer og sign og med sovjetrepublikkens navn påskrevet i gult. I 1953 fikk sovjetrepublikken Tadsjikistan nytt flagg, også denne gang rødt, men uten inskripsjon. Flagget var basert på Sovjetunionens røde flagg med hammer, sigd og stjerne i kantonen. I tillegg hadde det vannrette striper i hvitt og grønt gjennom flaggduken. De andre sovjetrepublikkene hadde flagg etter samme modell, med et eget mønster særegent for hver enkelt sovjetrepublikk.

Litteratur


Eksterne lenker


Kategorier: Asiatiske flagg | Tadsjikistan


Dato: 17.01.2021 02:04:20 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.