SvartehavetSvartehavet
TypeInnhav
Areal436 400 km² [1] (ekskl. Azovhavet)
Lengde1 175 km 
Bredde610 km 
Dybde2 212 m (maks)[2]
1 253 m (snitt)[2]
Volum547 000 km³ 
Salinitet17,5–18  [3]
TilløpDonau, Dnepr, Søndre Buh, Dnestr, Don, Kuban, Rioni, Kızılırmak
UtløpBosporos
Øyer10+
Del avAtlanterhavet
Beliggenhet

Svartehavet er et hav mellom Europa og Lilleasia, eller mellom Russland, Ukraina, Romania, Bulgaria, Georgia og Tyrkia, ca. 436 400 km² stort (ikke inkludert Azovhavet).[1] Rominholdet er 547 000 km³. Lengden er 1 175 km og den største bredden er 610 km. Svartehavets dypeste sted er 2 212 m dypt (gjennomsnittlig dybde er mellom 1 240 m og 1 315 m)[2] Det er forbundet med Middelhavet gjennom Bosporosstredet, Marmarahavet og Dardanellene. Det er forbundet med Azovhavet gjennom Kertsjstredet. De viktigste havnebyer er Odessa og Sevastopol.

Flere store elver renner ut i Svartehavet, deriblant: Don, Dnepr, Dnestr og Donau. Rundt en tredjedel av vannet i Europa renner ut i Svartehavet.[4] På grunn av den store ferskvannstilførselen er deler av Svartehavet lite saltholdig.

Følgende seks land har kystlinje til Svartehavet:

Referanser


  1. ^ a b Surface Area «Black Sea Geography» , University of Delaware College of Marine Studies. 2003
  2. ^ a b Maximum Depth «Europa – Gateway of the European Union Website» . Environment and Enlargement – The Black Sea: Facts and Figures. Arkivert fra originalen den 14. november 2008.
  3. ^ (gjelder overflatevann) Unique body of water blackseascene.net
  4. ^ «Black Sea Geography, Oceanography, Ecology, History» , Living Black Sea
Denne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den . (Se stilmanual)Kategorier: Svartehavet


Dato: 15.01.2021 08:56:08 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.