SulawesiSulawesi
Pulau Sulawesi
Geografi
PlasseringSørøst-Asia
ØygruppeDe store Sundaøyer
Areal189 070 [1] km²
Høyeste punktRantemario (3 478 moh.)
Administrasjon
Indonesia
Største bosetningMakassar
Demografi
Befolkning18 455 058 (2014 (estimat))
Beliggenhet
Sulawesi (Indonesia)

Sulawesi (tidligere Celebes) er den tredje største av øyene i Indonesia og en av De store Sundaøyene. Sulawesi er verdens ellevte største øy med et areal på 189 070 km². Øya har drøye 18 millioner innbyggere.

Øya ligger øst for Borneo, sør for Filippinene, vest for Molukkene og nord for Flores og Timor. Dens karakteristiske form består av fire halvøyer, har flere fjellformasjoner og aktive vulkaner i sentrale strøk. Rantemario (3 478 moh) og Rantekombola (3 455 moh) er de høyeste fjellene. Innsjøene Towuti og Tondano er relativt store.

Sulawesi består av seks provinser: Gorontalo, Sulawesi Barat, Sulawesi Selatan, Sulawesi Tengah, Sulawesi Tenggara, og Sulawesi Utara. De største byene på øya er Makassar (tidligere Ujung Pandang) på sørvestkysten og Manado (nordspissen). Bitung er en by i nord som er kjent for dykkerturisme.

Øya har et rikt dyreliv med flere sjeldne arter. Bl.a. finnes den sjeldne fuglearten maleos kun på denne øya. For å sikre artens overlevelse har miljøvernorganisasjonen Wildlife Conservation Society kjøpt en strand på øya for at den skal ha en plass å legge eggene sine i fred.[2]. Andre svært spesielle arter som bare finnes på Sulawesi er hjortesvin (Babyrousa) og de to artene av anoa (Bubalus). Øya har svært mange endemiske insektarter.

Sulawesi ligger nær wallacelinjen; enkelte mener den går delvis over øya. Faunaen er blanding av indomalayiske og australasiatiske arter. I tretoppene lever for eksempel typiske asiatiske dyr som celebesmakak (Macaca nigra) og spøkelsesaper (Tarsius) sammen med kuskuser (Ailurops), som er pungdyr.[3]

Referanser


  1. ^ Sulawesi Encyclopedia.com
  2. ^ NA24 – Kjøpte privat solfylt strand til fugl (besøkt 16. mai 2009)
  3. ^ The strange Asian island where monkeys and marsupials meet BBC Earth Besøkt 10. august 2018.

Eksterne lenker

Kategorier: Sulawesi | Øyer i Indonesia | Øyer i Stillehavet


Dato: 16.01.2021 02:21:47 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.