SteinbruddSteinbrudd er å bryte ut eller å ta ut stein fra fjellet. Steinbruddsvirksomhet er det arbeid som må til for å ta ut en bergressurs fra der den ligger i fast fjell til den er klar for salg. Det kan være løsmasse eller steinblokker.

Fjellmasser har fra tidens morgen vært utsatt for naturkrefter, som sammentrekninger i størkningsperioden. Belastninger som trykk og temperaturendringer. Vulkansk aktivitet og nedsynkninger ved foldinger i jordskorpen (mantelen), istider og breforflytninger som har gitt mekaniske påvirkninger. Disse påvirkningene har stor betydning og avgjør om natursteinsforekomsten kan drives økonomisk forsvarlig.

Bergarter har ulik struktur og spalteegenskaper, noe som medfører at det må tas ulike hensyn, derfor foregår bruddvirksomhet på mange måter, alt etter hvilken bergart som tas ut.

Noen ulike måter å drive bruddvirksomhet på:

Noen norske steinbrudd

Kategorier: Steinindustri | Gruvedrift


Dato: 16.01.2021 08:14:12 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.