Stanford UniversityStanford University
MottoDie Luft der Freiheit weht
(«frihetens luft blåser»)
(Ulrich von Hutten)
Grunnlagt1891
Typeprivat
Beliggenhet California, USA
Studenter13 800 (2005)
Nettstedwww.stanford.edu

Stanford University

Stanford University er et privat amerikansk universitet i Stanford utenfor Palo Alto i California. Stanford ligger ca. 60 km. syd for San Francisco og midt i hjertet av Silicon Valley, både geografisk og historisk. Det inntar i 2012 en 2.-plass globalt på Times´ liste over verdens beste universiteter.[1]

Universitetet er blant verdens mest velrenommerte, og har fostret mange nobelprisvinnere. Det ble grunnlagt i 1891 med hjelp av en donasjon fra 1885 fra guvernør Leland Stanford og hans hustru Jane til minne om deres sønn Leland Stanford junior som døde i 1884. Universitets offisielle navn, som sjelden benyttes, er derfor The Leland Stanford junior University.

Universitetets motto, Die Luft der Freiheit weht («frihetens luft blåser»), er et sitat av humanisten Ulrich von Hutten (1488–1523). Da universitetet ble grunnlagt hadde tysk nettopp overtatt for latin som det dominerende vitenskapelige språket internasjonalt.

Bibliotekene ved Stanford University har 8,2 millioner titler, som gjør det til USAs ellevte største bibliotek (2006).[2]

Referanser


  1. ^ (http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2012-13/world-ranking)
  2. ^ American Library Association, The World Almanac side 404.

Eksterne lenker

Kategorier: Stanford University | Utdanningsinstitusjoner etablert i 1891 | 1891 i USA


Dato: 16.01.2021 05:57:09 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.