SpratlyøyeneSpratlyøyene
Geografi
PlasseringSør-Kina-havet
Antall øyerCa. 18 + korallrev og undervannsskjær
Areal3,77 km²
Høyeste punktSouthwest Cay (4 moh.)
Administrasjon
ukjent verdi
Beliggenhet
Spratlyøyene (Sør-Kina-havet)

Spratlyøyene er en gruppe av ca. 600 små øyer, korallrev og undervannsskjær i Sør-Kina-havet. Bare om lag 18 av disse øyene er «tørre» ved høyvann.

Territorialkrav i konflikt


Folkerepublikken Kina, Taiwan, Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei har framsatt krav om jurisdiksjon (overherredømme) over hele eller deler av Spratlyøyene. Kina (se «Den nistiplede linje»), Taiwan og Vietnam krever hele øygruppen, mens de øvrige krever kun deler. Kina kaller øyene for Nansha, Vietnam Truong Sa og Filippinene Kalayaan. Alle statene, unntatt Brunei som kun har territoriale krav, kontrollerer en eller flere av øyene militært ved utplasserte garnisoner. Området er omdiskutert; det er altså ingen stat som har anerkjent jurisdiksjon over området.

Folkerepublikken Kina betrakter området som en kommune i byprefekturet Sansha.

Områdets betydning avgjøres i første rekke av den interesse de omkringliggende stater – og eventuelle stormakter – viser for øygruppen, og konflikter i forbindelse med dette. Området har allerede en økonomisk betydning gjennom rikt fiske (Sør-Kina-havet framstår som en av verdens viktigste fiskeregioner). Det har vært gruvedrift og mineralutvinning på øyene og det er også mulig at det kan være store forekomster av olje og gass i området. Plassering i forhold til skipsfart og mulighet for sjøkontroll er strategisk viktig. I den sammenheng har det amerikanske Forsvarsdepartementet listet Sør-Kina-havet, inkludert Spratlyøyene som en av åtte «US Lifelines and Transit Regions», hvor all skipsfart skal kunne seile uhindret.

Det har vært flere væpnede sammenstøt i området; det alvorligste er kanskje i 1988 mellom Kina og Vietnam med mer enn 70 drepte og savnede. Også senere har det vært alvorlige hendelser, og i januar 1995 var det for første gang et sammenstøt mellom Kina og et ASEAN-land ved at kinesiske soldater fjernet filippinske fiskere fra Mischief Reef, som ligger innenfor det område Filippinenes krever som eksklusiv økonomiske sone.

Det har også vært skyteepisoder mellom Taiwan og Vietnam, mens den mest vanlige hendelse er fiskere som blir oppbrakt og arrestert av en av de andre nasjonene som har krav på øygruppen. I 1998 ble det observert at Kina hadde utplassert «Silkeorm»-sjømålsmissiler på en av øyene. Det er slik sett ingen tvil om at området kan anses som et potensielt kriseområde for en regional konflikt.

Det har vært mange militære konfrontasjoner mellom landene som gjør krav på hele eller deler av øygruppen. Her er en liste over konfrontasjoner[1] (ufullstendig):

Referanser


  1. ^ http://www.globalsecurity.org/military/world/war/spratly-clash.htm
  2. ^ «Arkivert kopi» . Arkivert fra originalen 3. oktober 2008. Besøkt 13. april 2010. 
  3. ^ a b NTB (27. oktober 2015). «Amerikansk krigsskip ved kinesiske øyer» . nrk.no. Besøkt 27. oktober 2015. 
  4. ^ Peter Svaar (5. juni 2015). «Vietnam går til «cruise-krig» rundt omstridt øygruppe» . nrk.no. Besøkt 27. oktober 2015. Kategorier: Omstridte områder | Øyer i Asia | Sør-Kina-havet


Dato: 17.01.2021 01:16:34 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.