SocotrarevetSe også: Sokotra
Socotrarevet
Kinesisk navn
Pinyin Suyan-skjæret
Wenyan 苏岩礁
Koreansk navn
Hangul 이어도 / 파랑도
Hanja 離於島 / 波浪島
Revidert romanisering Ieodo/Parangdo
McCune-Reischauer Iŏdo/P'arangdo

Socotrarevet er et undersjøisk rev 4,6 m under havoverflata ved fjære sjø, som ligger i Øst-Kina-havet. Revet er gjenstand for en pågående grensekonflikt mellom Sør-Korea og Kina, som begge mener at den ligger innenfor deres økonomiske sone.[1]

Sør-Korea kaller revet Ieodo (이어도/離於島; MR: Iŏdo) eller Parangdo (파랑도/波浪島; MR: P'arangdo)[2], mens Kina kaller det Suyan-skjæret (苏岩礁). Revet er i dag fundament for Korean Ieodo Ocean Research Station.[3] Stasjonen får mannskap og forsyninger ved hjelp av helikopter til en helipad på stedet.

Revet ligger 149 km sørvest for Maradoøya som ligger like ved Jejuøya.

Japans nærmeste territorium til revet er Torishimaøya (鳥島) 275 km unna, mens Kinas nærmeste territorium er Yushandaoøya (余山島) 287 km unna.

Historie


En mulig referanse til øya eksisterer i den kinesiske boka Shan Hai Jing, som nevner et «Surev» i Østkinahavet. Det er uklart om det er en referanse til Socotrarevet, siden boka inkluderer materiale knyttet til kinesisk mytologi.

Det finnes ingen bevis for at øya noen gang har vært bebodd.

«Parangdo» og «Ieodo» er navn for en mytisk øy som innbyggerne på Jeju mener huset åndene til fiskere som hadde omkommet på havet. Sørkoreanske myndigheter har knyttet en direkte forbindelse mellom mytene og dagens rev, og hevder at ordtaket «den som ser Parangdo vender ikke tilbake» refererer til farene som sjøfarende kunne oppleve når brenningene slo mot revet.[4] Socotrarevet koreanske navn ble offisielt «Ieodo» 26. januar 2001, vedtatt av Korea geologiske institutt.[5] Det er uklart om det med Ieodo faktisk menes Socotrarevet. Det er heller ikke klart om revet noen gang ble okkupert eller erklært som en del av Korea.

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Øyer i Sør-Korea | Øyer i Kina | Omstridte områder | Jeju


Dato: 23.01.2021 10:44:29 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.