SjahSjah (persisk: شاه), fra det gamle persiske ordet khshathra («konge, fyrste»), er den persiske termen for en monark og ble brukt av de tidligere herskerne i Persia (dagens Iran), så vel som herskerne av Det persiske rike.[1][2][3]

Den siste sjahen av Iran, Mohammad Reza Pahlavi, tok offisielt tittelen شاهنشاه sjâhansjâh, «keiser» (bokstavelig «kongenes konge»[4]), under sin kroning. Han gav også sin hustru Farah Pahlavi tittelen شاهبانو sjahbânu, «keiserinne», i 1967. Tidligere var herskerens livsledsager kjent som ملکه maleke (lånt fra det arabiske begrepet malika, som betyr «dronning»).[trenger referanse] Tittelen sjâhansjâh ble også brukt av osmanene for en stor helt eller keiser.[trenger referanse] I tillegg hadde de persisk-iranske keiserne også tittelen Arya Mehr (siste uttales som med en norsk æ) som betyr «ariernes lys». Begge titler ble brukt på myntene i Iran inntil sjahens fall i 1979.

De norske ordene sjekk,[trenger referanse] sjakk[5] og sjakkmatt kommer alle fra sjah.

Referanser


  1. ^ Islam vokser fram . Oslo: Gyldendal. 1970. 
  2. ^ Amarloui, Mano (1990). Norsk persisk ordbok . Oslo: Universitetsforl. ISBN 8200029751. 
  3. ^ Faktum leksikon . Oslo: Faktum. 1987. ISBN 8254000808. 
  4. ^ Damms store leksikon . Oslo: Damm. 1989. ISBN 8251772508. 
  5. ^ Cap leksikon . [Oslo]: Cappelen. 1981. ISBN 8202047110. Kategorier: Persiske ord og uttrykk | Adelige titler


Dato: 16.01.2021 03:52:16 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.