Sinittisk


(Omdirigert fra Sinittiske_språk)


Sinittisk er en grein av sino-tibetansk og omfatter blant annet kinesisk.

Overblikk


Tabellen nedenfor gir et overblikk over de sinittiske språk, med talare og geografisk område. Data for talere er fra Ethnologue.

Språk Altern.
Navn
Talere Fam. Utbredelsesområde
Høykinesisk Mandarin 875 mill Sinittisk Kina, Taiwan, Singapore
Wu   80 mill Sinittisk Kina: Zhejiang, Shanghai; del av Jiangsu
Yue Kantonesisk 70 mill Sinittisk Kina: Guangdong; del av Guangxi, Sørøst-Asia
Min   60 mill Sinittisk Kina: Fujian, Hainan, Taiwan; del av Guangdong, Sørøst-Asia
Jin Jin 45 mill Sinittisk Kina: Shanxi; del av Indre Mongolia, Hebei
Xiang Hunanesisk 36 mill Sinittisk Kina: Hunan
Hakka Kejia 33 mill Sinittisk del av Sør-Kina, Taiwan, Sørøst-Asia
Gan Kan 21 mill Sinittisk Kina: Jiangxi; del av Hunan, Hubei

I tillegg kommer Bai, et språk talt i den kinesiske provinsen Yunnan av rundt 1,2 millionar, som har en omstridt klassifisering. Det har sinittiske trekk, men har tradisjonelt vært regnet som et tibetoburmesisk språk.
Kategorier: Sino-tibetanske språk


Dato: 17.01.2021 01:39:05 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.