SiciliastredetSiciliastredet (italiensk: Canale di Sicilia eller Stretto di Sicilia, siciliansk: Canali di Sicilia eller Strittu di Sicilia, arabisk: مضيق صقلية) er et sund mellom Sicilia og Tunisia. Det er rundt 145 km bredt på det smaleste og største dybde er 1 039 meter. Stredet skiller Tyrrenhavet og det vestlige Middelhavet fra det østlige Middelhavet. Midt i stredet ligger den italienske øya Pantelleria.

I likhet med i Gibraltarstredet flyter dype havstrømmer i Siciliastredet fra øst til vest, mens strømmene nær overflaten flyter i motsatt retning. Disse uvanlige havstrømmene er av interesse for oseanografer.

På grunn av tektoniske bevegelser støter den afrikanske kontinentalplate mot den eurasiske kontinentalplate i Siciliastredet, noe som fører til undersjøisk vulkansk aktivitet. Eksempler på dette er de midlertidig aktive undervannsvulkanene Ferdinandea og Empedokles.
Kategorier: Sund i Europa | Sund i Afrika | Middelhavet | Italias geografi | Tunisias geografi


Dato: 18.01.2021 08:47:31 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.