ShetlandplattformenShetlandplattformen er en geologisk høydeformasjon på havbunnen i Nordsjøen og omgir Shetlandsøyene og Orknøyene nord for Skottland, ca. 350 km vest for Rogaland. Den danner vestre forhøyning rundt fordypningen Vikinggraben, mens Utsirahøyden utgjør den østre høyden. I perm-perioden var den et landfast fjellplatå.

Shetlandplattformen er omtrent 300 km lang (nord-sør) og 250 km bred (øst-vest). Geologisk er kjernen kaledonsk grunnfjell, mens dette etter permperioden er overlagt med sedimenter fra avrenning fra Baltica-kontinentet. Nederst består den av grunnfjell, deretter kalkstein fra kritt, og øverst skifer fra paleocen og eocen. Den inneholder olje og gass, med blant annet Braefeltet (olje) helt i øst nær skråningen mot Vikinggraben.
Kategorier: Nordsjøen | Storbritannias historie | Storbritannias geologi


Dato: 18.01.2021 12:27:18 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.