Serbisk«Serbisk» kan også referere til Serbia og serbere.
Serbisk
српски srpski
Brukt i Serbia
 Bosnia-Hercegovina
 Montenegro
 Romania
 Kroatia
Antall brukere12 000 000[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Slavisk
Sørslavisk
Sørvestslavisk
Serbisk
Offisiell status
Offisielt i Serbia
 Bosnia-Hercegovina
 Montenegro
 Nord-Makedonia (i enkelte kommuner)
Normert avOdbor za standardizaciju srpskog jezika
Språkkoder
ISO 639-1sr
ISO 639-2scc (B)
srp (T)
ISO 639-3srp

Wikipedia på serbisk
Serbisk på Wiktionary
Portal: Språk

Serbisk er et slavisk språk som snakkes i Serbia, Montenegro, Bosnia-Hercegovina.

Serbisk ble tidligere kalt serbokroatisk, serbisk eller kroatisk, og hadde tre uttalevarianter (ekavisk, ijekavisk og ikavisk). Et eksempel på dette er «melk», som på ekavisk blir «mleko», på ijekavisk blir «mlijeko» og på ikavisk blir «mliko». Serbisk og kroatisk er nå skilt fra hverandre. Den ekaviske varianten av serbisk er mest brukt i Serbia og delvis i Montenegro, mens den ijekaviske varianten snakkes i den serbiske republikken i Bosnia-Hercegovina, Montenegro og Kroatia. Kroatisk språk er bygget på ijekavisk (det sentrale Kroatia) og ikavisk (Dalmatia, Istria, Bosnia).

Serbisk språk benytter kyrillisk skrift med enkelte spesialbokstaver (se det serbiske alfabetet), og latinske bokstaver i Bosnia, Kroatia og Montenegro.

Se også


Referanser


Eksterne lenker


Denne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Slaviske språk | Språk i Bosnia-Hercegovina | Språk i Montenegro | Språk i Romania | Språk i Serbia | Språk i Tyrkia


Dato: 16.01.2021 04:13:54 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.