SenegalDenne artikkelen er om landet Senegal. For artikkel om elven Senegal, se Senegal (elv).

Republikken Senegal
République du Sénégal

FlaggRiksvåpen
Nasjonalt motto:
Un peuple, un but, une foi (fransk: Ett folk, ett mål, en tro)

InnbyggernavnSenegaleser, senegalesisk
Grunnlagt1960
Oppkalt etterSenegal
HovedstadDakar
Areal
 – Totalt
 – Vann
Rangert som nr. 87
196 722 km²
2,1 %
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 72
15 850 567[1] (2017)
Bef.tetthet80,57 innb./km²
HDI0,485 (rangert som nr. 163)
StyreformRepublikk
PresidentMacky Sall
StatsministerMohammed Dionne
Offisielt språkFransk
Uavhengighet fraFrankrike
20. juni 1960
ValutaVestafrikansk CFA-franc (XOF)
Nasjonaldag4. april
Nasjonalsang«Pincez Tous vos Koras, Frappez les Balafons»
ISO 3166-kodeSN
Toppnivådomene.sn

Senegal, offisielt Republikken Senegal, er et land sør for elven Senegal i det vestlige Afrika. Senegal grenser til Atlanterhavet i vest, Mauritania i nord, Mali i øst og Guinea og Guinea-Bissau i sør. Gambia ligger nesten helt inne i Senegal, omsluttet i nord, øst og sør, med Atlanterhavet i vest. Fra kysten følger Gambia Gambiaelven mer enn 300 km inn i kontinentet. Øyene Kapp Verde ligger omtrent 560 km fra Senegals kyst.

Innhold

Historie


Hovedartikkel: Senegals historie

Arkeologiske funn i området viser at Senegal har vært bebodd i forhistorisk tid. Islam, den dominerende religionen, kom til området først i det 11. århundre. I dag er omtrent 95 % av senegaleserne muslimer. I det 13. og 14. århundre kom området under innflytelse av Mandigo-rikene i øst. Jolof-riket i Senegal var også grunnlagt i denne perioden. Diverse europeiske makter kom til området fra det 15. århundre og framover, fram til Frankrike kom i besittelse av det som hadde blitt et viktig startpunkt for slavehandel. Landet fikk sin uavhengighet fra Frankrike 4. april 1960.

I januar 1959 gikk Senegal og Fransk Sudan sammen for å grunnlegge Føderasjonen Mali, som ble helt uavhengig 20. juni 1960, etter at en enighet med Frankrike om maktoverføring hadde blitt undertegnet 4. april 1960. På grunn av interne politiske problemer ble føderasjonen oppløst 20. august samme år. Senegal og Fransk Sudan (som senere endret navnet sitt til Republikken Mali) erklærte uavhengighet. Léopold Senghor ble valgt til Senegals første president i august 1960.

Etter oppløsningen av Føderasjonen Mali, styrte Léopold Senghor og statsministeren Mamadou Dia sammen under et parlamentarisk system. I desember 1962 ledet motsetninger mellom presidenten og statsminister til et kuppforsøk av Mamadou Dia. Selv om kuppforsøket ble stoppet uten blodsutgytelse, ble Mamadou Dia arrestert og fengslet, og Senegal innførte en ny grunnlov som forsterket presidentens makt. I 1980 bestemte presidenten seg for å trekke seg fra politikken, og han ga makten til hans håndplukkede etterfølger, Abdou Diouf.

Senegal slo seg sammen med Gambia for å danne den nominelle konføderasjonen Senegambia 1. februar 1982. Unionen ble imidlertid oppløst i 1989. Tross fredsforhandlinger hadde en separatistgruppe i Casamance-regionen flere steder støtt sammen med regjeringsstyrker siden 1982.

Abdou Diouf var president fram til 2000, og var president i fire perioder. Han oppmuntret til større politisk deltakelse, reduserte regjeringens involveringer i økonomien og utvidet Senegals diplomatiske deltakelser, spesielt med andre utviklingsland. Innenrikspolitikken har av og til resultert i gateslagsmål, høy spenning langs grensene og en voldelig separatistbevegelse i de sørlige regionene av Casamance. Likevel har Senegals forpliktelse til demokrati og menneskerettigheter blitt sterkere.

Under presidentvalget i 2000, vant Abdoulaye Wade over Diouf i et valg som ble sett på som et fritt og rettferdig valg av internasjonale observatører. Senegal opplevde dermed sitt andre fredelige maktovergang, og den første fra ett politisk parti til et annet. Den 30. desember 2004 erklærte Abdoulaye Wade at han ville undertegne en fredstraktat med separatistgruppen i Casamance-regionen.

Politikk


Geografi


Senegal grenser til Mauritania i nord, Mali i øst, Guinea-Bissau og Guinea i sør. I tillegg er landet Gambia nesten fullstendig omringet av Senegal, og er dermed en enklave. Senegal består for det meste av tørre lavlandsørkener.

Klima


Senegal har et tropisk klima med regntid fra juni til september og tørke resten av året. Temperaturene holder seg høye hele året, men blir litt lavere fra desember til april.

Regnmengdene øker fra nord til sør, og de nordlige områdene av landet er påvirket av den intertropiske konvergenssonen med skyer og regn mellom juni og september. I løpet av disse månedene regner det likevel bare 20-30 dager, og den årlige nedbørsnormalen er rundt 300–350 mm. I sør øker den årlige nedbøren til mellom 1000 og 1500 mm, og det regner om lag 60-90 dager i regntiden. Her strekker regntiden seg inn i oktober. Dakar mellom disse to områdene og har en årlig nedbørsnormal på 542 mm. De nordlige områdene av Senegal ligger i utkanten av Sahara, og er et tørt område.

I tørketiden blåser det stort sett en nordøstlig vind, kalt harmattan, og denne kan føre med seg sand og støv som senker sikten. I de indre områdene er fuktigheten mye lavere i denne perioden, og tempeaturene mye høyere enn ved kysten. Nattemperaturene er derimot lavere.

Administrativ inndeling


Utdypende artikkel: Senegals regioner

Senegal er inndelt i 14 regioner som igjen er inndelt i 45 departementer.

Økonomi


Økonomiske nøkkeltall Verdi % av BNP År, kilde
BNP 8,9 mrd US$ 2006, Verdensbanken
BNP (vekst) (Verdensbanken) 6,22 % 2005, UNDP Database
Industriproduksjon 3,1 % 2006, UN Statistics
Konsumpriser 5,0 % 2006, UN Statistics
Handelsbalanse -1,01 mrd US$ 2005, UNDP Database
Betalingsbalanse -0,51 mrd US$ 2004, UNDP Database
Utviklingshjelp 1,10 mrd US$ 2005, UNDP Database
BNP per innb 710 US$ 2005, UNDP Database

Litteratur


Eksterne lenkerDenne statrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .
Denne afrikarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Senegal | Den afrikanske unions medlemsland | Stater og territorier etablert i 1960


Dato: 16.01.2021 01:04:38 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.