Semipresidentsystem


(Omdirigert fra Semipresidentialisme)


Semipresidentsystem er en styreform som kombinerer trekk fra parlamentarisme og presidentstyre med en statsminister og en president som begge har betydelig utøvende makt.

Systemet skiller seg fra parlamentariske systemer ved at det har en president som er direkte valgt av folket og som har mer enn en ren seremoniell rolle. Samtidig skiller det seg fra et system med rent presidentstyre ved at statsministeren og regjeringen, som riktignok utnevnes av presidenten, er ansvarlig overfor den lovgivende makt, som kan tvinge regjeringen til å gå av ved et mistillitsvotum.

Maktfordelingen mellom de to delene av den utøvende makten kan arte seg på forskjellig vis. Oftest er regjeringen ansvarlig for innenrikspolitikken, mens presidenten tar seg av utenriks- og sikkerhetspolitikken. Systemet kan variere fra land til land, i noen land har man en sterk president, som i Frankrike og Russland, mens man i land som Finland, Litauen, Portugal og Kroatia har en mer begrenset presidentmakt, slik at systemet her ligger nærmere parlamentarisme.

Semipresidentsystemer opplever noen ganger perioder med såkalt «samboerskap», der presidenten kommer fra et annet parti enn statsministeren og regjeringen. Dette kan skje siden de to delene av den utøvende makten velges på forskjellig måte og har forskjellig legitimitetsgrunnlag. Dette har skjedd blant annet i Frankrike, der presidenten ble tvunget til å utpeke en statsminister fra et annet parti.
Kategorier: Styreformer


Dato: 19.01.2021 10:09:53 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.