Schøyen-samlingenSchøyen-samlingen (engelsk Schøyen Collection) er den største private manuskriptsamlingen i verden, lokalisert i Oslo og i London. Nordmannen Martin Schøyen står bak Schøyen-samlingen, og han har samlet siden midten av 1950-tallet. Den består av manuskripter fra hele verden, de eldste over 5000 år gamle. Verdsetting av samlingen er umulig. Det er imidlertid anslått en samlet verdi på mellom 600 millioner og 850 millioner kroner for hele Schøyen-samlingen.[1]

Innhold

Om samlingen


Samlingen består av:[2]

Samlingens mangfold — geografisk, lingvistisk, tekstlig og materialmessig — gjør samlingen unik. Noen høydepunkter blant gjenstandene er signetringen til en egyptisk farao, fragmenter av Dødehavsrullene, og unike buddhistiske håndskrifter, reddet ut av et krigsherjet Afghanistan hvor de sto i fare for å bli ødelagt av Taliban. I samlingen finnes også eksempler på den tidligste skrift fra verdens første historiske sivilisasjoner. På en babylonsk leirtavle fra cirka år 1900-1700 f.Kr. er musikkundervisning omtalt skriftlig for første gang i historien.[1]

På samlingens eget nettsted er dens viktighet beskrevet slik: «Det unike og viktige materialet som utgjør Schøyen-samlingen overgår omfanget til en privat samling, og sågar en nasjonal offentlig samling. Disse MSS er en verdensarv, hele verdens hukommelse. Gjenstandene oppleves ikke som eid av Schøyen-samlingen og dens eier, som nå har privilegiet av å oppbevare dem. De eies heller ikke av én bestemt nasjon, folk, religion, eller kultur, men av hele menneskeheten. De er hele verdens felles eiendom. I fremtiden må Schøyen-samlingen bli oppbevart i en offentlig sammenheng som imøtekommer disse visjonene. Overskudd fra samlingen vil gå til The Schøyen Human Rights Foundation, som bistår med nødhjelp og bekjemping av fattigdom i utviklingsland, og til å fremme ytringsfrihet og menneskerettigheter over hele verden.»[3]

Utvalg av manuskriptene

Blant de mest kjente manuskriptene (MS) fra samlingen, er de følgende:

Forskning


Forskere ved Universitetet i Oslo har digitalisert og arkivert hele Schøyen-samlingen. Professor Jens Braarvig fra Universitetet i Oslo er forskningslederen for Schøyen-samlingen.

Samlingen har et eget nettsted hvor mange av gjenstandene er illustrert og beskrevet.

Fordelen med at samlingen er lagret i både Oslo og London er at den er tilgjengelig for forskere over hele verden, at den kan digitaliseres og at den er langt tryggere oppbevart med tanke på tyveri og ødeleggelse enn mange av de stedene i verden hvor gjenstandene har hatt sin opprinnelse. Det er betydelig forskning som gjenstår. Over 90 prosent av samlingen er ikke publisert, men ulike forskningsgrupper arbeider med rundt 60 prosent av samlingen.[10]

Kontrovers


Samlingen inneholder skrifter, minst syv fragmenter, med et uavklart eierforhold.[11][12] Opphavet til en rekke kileskrifter som finnes i samlingen har vært et kontroversielt emne.

Martin Schøyen


Den private skriftsamlingen tilhører siviløkonomen Martin Schøyen som er største aksjonær i Schøyen Gruppen A/S. Samlingen ble påbegynt av Martin Schøyens far, ingeniør M. O. Schøyen (18961962), som samlet rundt 1000 bind av tidligere og eldre utgaver av norsk og utenlandsk litteratur, samt antikviteter og oldtidsgjenstander, finansiert av inntekter fra Ingeniør M.O. Schøyens Bilcentraler. Martin Schøyen fortsatte sin fars samling av antikke mynter, antikviteter, og tidlig trykte bøker. Hans første manuskript (MS 1) var et fragment av franske prekener fra rundt 1300. Manuskriptet ble kjøpt i Firenze i 1955. Mer seriøs samling i større skala skjedde først på 1970-tallet. Den første betydelig middelaldermanuskriptet ble ikke kjøpt før i 1986, bind 3 av den monumentale romanske Bibelen fra klosteret Geraardsbergen i Belgia.[13]

Martin Schøyen om samlingen

Martin Schøyen sendte denne skriftlige kommentaren til NRK i mai 2012, i forbindelse med at 60 tekster fra Schøyen-samlingen var til salgs 10. juli 2012 hos auksjonshuset Sotheby's i London. Sitatet fra Martin Schøyen følger i helhet nedenfor:

Schøyensamlingen er et stjerneksempel på en privatsamling som legger til rette for tilgjengelighet for forskere. Over 140 forskere arbeider eller har publisert fra samlingen. Ca 80 av disse er navngitt på samlingens internettsider, som årlig har over 5 millioner treff.

19 bind er hittil utkommet i serien Manuscripts in The Schøyen Collection, og manuskripter fra samlingen er omtalt eller illustrert i rundt 500 bind i henhold til Bibliografien på internettsidene.

Mange av disse bindene samt flere av DJD bindene vedrørende Dødehavsrullene har fått publikasjonsstøtte fra Schøyensamlingen. Mange forskere sier tilgjengeligheten og mottakelsen er bedre i Schøyensamlingen enn i mange offentlige samlinger.

Det er beklagelig at formuesskatten medfører at det fra tid til annen må selges manuskripter fra samlingen, en norsk særskatt som påløper årlig selv om det ikke er inntekt til å betale den. Manuskriptfragmentene som selges har alle vært gjenstand for forsking og mange av dem er publisert.[14]

Se også


Referanser


 1. ^ a b «Vil du prøve Tut-ankh-Amons ring?» Arkivert 13. mars 2012 hos Wayback Machine. Aftenposten 22. oktober 2000
 2. ^ Scope & Size of the Schøyen Collection
 3. ^ About The Schøyen Collection History & Future schoyencollection.com 30.7.2012
 4. ^ Ms 035 hos Schøyen-samlingen
 5. ^ Ms 193 hos Schøyen-samlingen
 6. ^ Ms 2064 Arkivert 1. mars 2007 hos Wayback Machine. hos Schøyen-samlingen
 7. ^ Ms 2650 hos Schøyen-samlingen
 8. ^ The Middle Babylonian Almanac hos Schøyen-samlingen
 9. ^ Dead Sea Scrolls hos Schøyen-samlingen
 10. ^ Research
 11. ^ Liste over lenker hos NRK som omtaler samlingen og dens strider
 12. ^ Bryn Mawr Classical Review 21. april 2004
 13. ^ History & Future
 14. ^ Paulus' brev til romerne kan bli ditt NRK 30.7.2012

Eksterne lenker

Kategorier: Bokkunst | Matteusevangeliet


Dato: 17.01.2021 02:08:02 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.