SarosbuktaSarosbukta (tyrkisk: Saros Körfezi) er ei bukt nord i Egeerhavet, beliggende nord for Gallipoli-halvøya i det nordvestlige Tyrkia. Saros-arkipelet ligger i bukta. Det består av tre små øyer: Storøya (Büyükada eller Yunus adası), Lilleøya (Küçükada eller Defne adası) og Miniøya (Minikada eller Böcek adası).[1]

Bukta er 75 km lang og 35 km bred. Området ligger langt unna industri og trafikk, og er et populært feriested om sommeren med sandstrender, krystallklart vann og kraftige undervannsstrømmer. Apparatdykking, brettseiling og fiske er de vanligste vannsportene her.

Av bosetninger langs bukta finner en Gökçetepe, Mecidiye, Erikli, Danişment, Yayla, Karaincirli, Vakıf, Büyükevren, Sultaniçe, Gülçavuş og Enez, alle i provinsen Edirne. Øyene Gökçeada (Imbros) og Samothraki ligger i Egeerhavet like utenfor Sarosbukta.

NATO-hendelsen i 1992


Sarosbukta ble i lang tid benyttet som et sted for NATOs amfibiske militærøvelser. Om våren 1992 ble den tyrkiske jageren TCG «Muavenet» (DM 357) truffet av to Sea Sparrow-missiler skutt fra det amerikanske hangarskipet USS «Saratoga» under NATO-øvelsen Display Determination som ble avholdt i bukta. Hendelsen kostet flere tyrkiske offiserer livet, mens mange av de andre personene om bord pådro seg alvorlige skader.[2]

Se også


Referanser

Kategorier: Trakia | Tyrkias geografi | Çanakkale (provins) | Edirne (provins) | Bukter i Middelhavet


Dato: 18.01.2021 12:04:48 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.