SanteríaSantería er en synkretistisk religion som oppsto som en blanding av kristendom (katolisisme) og afrikansk gudetro, særlig fra jorubareligion i Nigeria. Religionen ble skapt eller heller "tilpasset" katolisismen av slaver fra en rekke stammer og land i Afrika.

Santeria oppsto på Cuba men finnes i beslektede former på Haiti (Voodoo), i Brasil (Candomble) og i USA blant annet i Florida og Los Angeles, særlig blant karibiske innvandrere. De har, i tillegg til mere oppbyggelige ritualer, også innslag av sort magi, slik som å kaste forbannelse over fiender. Det finnes forskjellig former for utøvelse av santeria. Å bruke den til egen vinning ansees som lite klokt da slike ting sies å vende mot den som kaster forbannelsen ettersom tiden går. De mest ekstreme utøverne av en beslektet religion finner man antagelig blant paleros.

Den haitianske slektning av santeria, Voodoo, har vært et yndet tema i amerikanske skrekkfilmer der såkalte zombies er mennesker som har vært utsatt for et spesielt avstraffingsrituale.

Eksterne lenker

Kategorier: Religion


Dato: 17.01.2021 11:59:00 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.