San MarinoRepublikken San Marino
Repubblica di San Marino

FlaggRiksvåpen
Nasjonalt motto:
Latin: Libertas
(Frihet)

InnbyggernavnSanmariner, sanmarinsk
Grunnlagt3. september 301 (Julian)
Oppkalt etterMarino diacono
HovedstadSan Marino
TidssoneUTC+1
Postnummer47890
Areal
 – Totalt
 – Vann
Rangert som nr. 229
61,2 km²
0 %
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 215
33 400[1] (2017)
Bef.tetthet545,75 innb./km²
StyreformDemokratisk republikk
Regentkapteinerskifter hvert halvår
Offisielt språkItaliensk
ValutaEuro (EUR)
Nasjonaldag3. september
NasjonalsangInno Nazionale
ISO 3166-kodeSM
Toppnivådomene.sm

UNESCOs verdensarv
San Marino historiske sentrum og Monte Titano
Land San Marino
Utnevnt i2008
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

San Marino, offisielt Republikken San Marino (italiensk: Repubblica di San Marino) er den eldste republikken i verden, med en historie som strekker seg helt tilbake til år 301 e.Kr. Landet er en enklave fullstendig omsluttet av Italia, og ligger mellom regionene Emilia-Romagna og Marche nær Adriaterhavskysten. Som en av de europeiske mikrostatene har landet det minste innbyggertallet av alle medlemslandene i Europarådet, og et av de største bruttonasjonalproduktene i verden målt per innbygger. San Marinos grunnlov av år 1600 er verdens eldste grunnlov som fortsatt er i bruk.[2]

Innhold

Naturgeografi


Utdypende artikkel: San Marinos geografi

Republikken San Marino befinner seg i den østlige delen av fjellkjeden AppennineneAppenninerhalvøya. Landet består derfor for det meste av fjell – bare 17 % av arealet er dyrkbar jord. San Marinos høyeste punkt, Monte Titano, strekker seg 739 meter over havet, mens landets laveste punkt er Torrente Ausa, 55 meter over havet. To større elver, Ausa og Fiumicello, har også sitt utspring i landet. Med et areal på om lag 61 km² er det det tredje minste landet i Europa målt etter areal, kun større enn Monaco og Vatikanstaten.

San Marino har fuktig subtropisk klima, men det er noe kjølig som følge av at landets beliggenhet nær kysten.[3] Om sommeren ligger temperaturen vanligvis mellom 20 °C og 30 °C; varme somre kan imidlertid føre til temperaturer opp mot 35 °C. På vinterstid ligger temperaturen mellom -2 °C og 10 °C, men kan stundom falle ned til -5 °C og føre til snøfall de høyeste toppene, slik som Monte Titano. Det regner jevnt igjennom hele året, totalt rundt 550 millimeter per år.[4]

Monte Titanos bratte skråninger, samt resten av fjellandskapet rundt fjellmassivet, er for det meste dekket av skog og annen typisk middelhavsvegetasjon. Her finnes løvskog med lønn og alm, men også eviggrønn skog med ulike eike- og furutrær. I den eviggrønne buskskogen i landet finner vi arter som macchie, laurbær, myrt, lavendel, jordbær- og oliventrær.

Demografi


San Marino har 32 629 innbyggere (februar 2014).[5]

Den største religionen er katolisismen.

Historie


Utdypende artikkel: San Marinos historie

San Marino hevder å være verdens eldste republikk, grunnlagt i 301 av St. Marinus. Den lille staten ble anerkjent av Napoleon i 1797 og av de andre europeiske landene under Wienerkongressen i 1815.

Selv om San Marino er en selvstendig stat, er den svært avhengig av Italia, som har omsluttet landet helt siden Italias samling på 1800-tallet.

Politikk og administrasjon


Consiglio Grande e General eller storrådet blir valgt av folket hvert fjerde år. De utnevner igjen to av sine medlemmer til å være kapteinregenter i et halvt år. Kapteinregentene utfyller den utøvende makt.

Rådet utnevner også Consiglio dei XII (de tolvs råd), som fungerer som den lovgivende makt i hele rådsperioden.

Administrativ inndeling

Utdypende artikkel: San Marinos kommuner

San Marino er delt inn i ni kommuner (castelli):

Næringsliv


Selv om San Marino ikke er en del av eurosamarbeidet, har landet fått lov til å bruke euroen som valuta, etter egen avtale med EU.[6] San Marino preger også sine egne euromynter. Før euroen brukte de sanmarinske lire, som var bundet til den italienske liren. De sanmarinske euromyntene (på samme måte som de gamle liremyntene) er av spesiell interesse for myntsamlere.

Turistsektoren dominerer San Marinos BNP med 50 %, flere enn 2,1 millioner turister besøkte San Marino i 2006. Hovedindustriene er bank, elektronikk og keramikk. De viktigste jordbruksproduktene er vin og ost. San Marinos frimerker (bare gyldige innenfor landets grenser[trenger referanse]) er også en inntektskilde for landet.

Levestandarden er på omtrent samme nivå som i Italia.[trenger referanse]

Se også


Referanser


  1. ^ https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL; besøksdato: 8. april 2019.
  2. ^ Law Library of United States Congress. «Guide to Law Online: San Marino» . Besøkt 21. mai 2008. 
  3. ^ «Climate-Data.org > Europe > San Marino Climate» . Besøkt 10. september 2020. 
  4. ^ Republica di San Marino Arkivert 29. september 2008 hos Wayback Machine., meteorologi
  5. ^ Resident Population per municipality (Castello) , UPECEDS, 28. februar 2014.
  6. ^ 1999/97/EC: Council Decision of 31 December 1998 on the position to be taken by the Community regarding an agreement concerning the monetary relations with the Republic of San Marino, 31. desember, 1998

Eksterne lenkerDenne statrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .
Denne San Marinorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: San Marino | Enklaver | Republikker


Dato: 15.01.2021 08:58:14 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.