Salomon August AndréeSalomon August Andrée
Født18. oktober 1854[1][2][3][4]
Gränna församling[1][2]
Død1897[2][5][6][7]
Kvitøya[2][8]
Gravlagt Norra begravningsplatsen (1934)[9][10][11]
Ektefelle ingen[8]
Partner(e) Gurli Linder
Søsken Emilia Fredrika Gustafva Andrée
Utdannet ved Kungliga Tekniska högskolan
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende[2], ingeniør[2], aeronaut, maskiningeniør, fotograf
Nasjonalitet Sverige

Salomon August Andrée (født 18. oktober 1854 i Gränna i Småland, død i oktober 1897KvitøyaSvalbard) var en svensk ingeniør, politiker, aeronaut og polarfarer. Andrée omkom under et forsøk på å nå Nordpolen med hydrogenballongen «Örnen».

Innhold

Polekspedisjonene


Utdypende artikkel: Andrées ballongferd

Det første forsøket på å gjennomføre polekspedisjonen ble gjort i 1896, men vindene blåste ikke i tilstrekkelig grad nordover. Faktum er at den overveiende vindretningen på Svalbard er sydover, dvs. samme retning som isdriften over Polhavet. Besetningsmedlemmet Nils Ekholm hoppet således av ekspedisjonen da han innså at det var alt for farlig.

Året etter, 11. juli 1897, blåste vindene i en mer riktig retning og Andrée og hans medreisende Knut Hjalmar Ferdinand Frænkel (også han ingeniør) og fotografen Nils Strindberg tok av med «Örnen» mot Nordpolen fra DanskøyaSvalbard. Allerede rett etter starten gikk deler av slepelinene (som skulle anvendes for å styre luftballongen) i stykker. Etter drøyt to dagers ferd strandet ekspedisjonen på isen i Polhavet. Den fuktige luften frøs til is på ballongen, og nedisingen tynget ned ballongen alt for mye, i tillegg til at hydrogen lekket ut av ballongen.

Etter ballongforliset forsøkte de tre mennene forgjeves å nå Frans Josefs land med sine medbragte sleder. Dette måtte de oppgi, og de slo leir på det første fastland de fant, dvs. Kvitøya i oktober 1897, der de døde samme måned av ukjente årsaker. De vanligste teoriene om dødsårsaken er trikinforgiftning, blyforgiftning, men mest sannsynlig er at de døde av utmattelse kombinert med væskemangel. Kun den ene av ekspedisjonsmedlemmene fikk en grav, antakeligvis fordi han døde innen de andre medlemmene hadde tapt besinnelsen.

Overlevningene etter ekspedisjonsmedlemmene, samt deres verktøy og dagbøker ble funnet av Bratvaag-ekspedisjonen sommeren 1930 på Kvitøya, nordøst på Svalbard.

Oppvekst og utdannelse


Andrée var født i Gränna i Jönköpings län i Sverige, av far Claës Georg Andrée og mor Jakobina Gustafva Heurlin. Han utdannet seg i Stockholm. Han ble interessert i ballongferd da han besøkte 100-årsutstillingen i USA 1876. Hans jordiske levninger ligger på Norra Begravningsplatsen i Stockholm.

Andrée var lenge ansett som Sveriges største polarhelt, noe som forandret seg en del etter at den svært kritiske romanen Ingeniør Andrées luftferd av Per Olof Sundman ble gitt ut i 1967. Sundman fremstiller Andrée som en selvopptatt og udugelig mann som tar med seg to unge menn i døden for å nå et mål han vet ikke kan nåes. Romanen ble filmatisert som Ingenjör Andrées luftfärd i 1982 av Jan Troell, med Max von Sydow, Göran Stangertz og Sverre Anker Ousdal i de tre hovedrollene.

I Andrées hjemby Gränna finnes et museum tilegnet byens store sønn, Grenna museum som tidligere het Andréemuseet.

Referanser


 1. ^ a b Den svenske kirkes fødsels- og dåpsprotokoller, «Gränna kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/VALA/00106/C/10 (1851-1860), bildid: C0021655_00071, sida 127» , besøkt 22. mai 2019
 2. ^ a b c d e f Svenskt biografiskt lexikon, avsnitt, vers eller paragraf S August Andrée, Svenskt biografiskt lexikon 5825 , sok.riksarkivet.se
 3. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 8631
 4. ^ Autorités BnF, oppført som Salomon Andrée, BNF-ID 15355029b
 5. ^ KANTO, KANTO ID 000103457 , oppført som Salomon Andrée
 6. ^ Catalogue of the Unione Romana Biblioteche Scientifiche, Unione Romana Biblioteche Scientifiche ID 345406
 7. ^ Catalogue of the Unione Romana Biblioteche Scientifiche, Unione Romana Biblioteche Scientifiche ID 345394
 8. ^ a b Svenskt biografiskt lexikon 5825 , besøkt 7. desember 2016
 9. ^ Norra begravningsplatsen.se, «Sten nr 54 – Andréemonumentet» , besøkt 6. juni 2017
 10. ^ Svenskagravar, «Andrée, SALOMON AUGUST» , besøkt 20. mars 2017
 11. ^ Norra begravningsplatsen.se, norrabegravningsplatsen.se , besøkt 7. desember 2016

Litteratur


Eksterne lenker


Kategorier: Fødsler i 1854 | Dødsfall i 1897 | Svenske flyvere | Svenske oppdagere | Polfarere | Personer fra Jönköpings kommun


Dato: 16.01.2021 06:04:44 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.