Sørøya (New Zealand)Sørøya
South Island (engelsk)
Te Wai Pounamu (maorisk)
Geografi
PlasseringSørlige Stillehavet
ØygruppeNew Zealand
Areal150 437 km²[1]
Høyeste punktMount Cook (3 724 m)
Administrasjon
New Zealand
Største bosetningChristchurch (390 300)
Demografi
Befolkning1 076 300 (2015[2])
Befolkningstetthet7,15
Beliggenhet
Sørøya (Oseania)

Sørøya (engelsk: South Island, maorisk: Te Wai Pounamu) er sammen med Nordøya de to hovedøyene som utgjør New Zealand. Maoriene ga Sørøya navnet «Te Wai Pounamu» (Grønnsteinvannet) der «grønnstein» er jade.

Med 150 437 km² er Sørøya verdens 12. største øy. Langs vestkysten går fjellkjeden de Sørlige alper; med fjellet Aoraki/Mount Cook (3 724 meter) som øyas og New Zealands høyeste punkt. Kystskogen i dette området er av typen temperert regnskog.

30 km syd for Sørøya ligger New Zealands tredje største øy, Stewart Island.

Sørøya blir ofte kalt «fastlandet» (med et glimt i øyet) fordi den er større enn Nordøya og ifølge en maorilegende (Maui) ble den skapt først.

Nordøya har den største befolkningen med 3,5 av totalt 4,5 millioner newzealendere, den siste millionen bor på Sørøya.

Innhold

Regioner på Sørøya


Byer på Sørøya


Geografiske hovedtrekk


Referanser

Kategorier: Øyer på New Zealand


Dato: 16.01.2021 03:53:08 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.