RyukyuøyeneRyukyuøyene
Nansei-shotō; 南西諸島
Geografi
PlasseringØst-Asia
Areal4 642,11 km²
Høyeste punktMiyanoura-dake, Yakushima (1 935 m)
Administrasjon
Japan
Største bosetningNaha, Okinawa
Demografi
Befolkningca. 1 500 000
Beliggenhet

Ryukyuøyene (japansk: Nansei-shotō - 南西諸島; «sørvestlige øyer») er en japansk øygruppe som strekker seg i en bue fra Kyushu, den sørligste av de store, japanske øyene, til Taiwan. Øyene avgrenser det grunne Østkinahavet fra det mye dypere havet på østsiden. Den største øya er Okinawa.

De nordligste øyene tilhører prefekturet Kagoshima, mens de sørlige øyene utgjør prefekturet Okinawa.

Innhold

Navn


Japanernes bruk av navnet «Ryukyu» skiller seg fra Vestens bruk. I Japan brukes betegnelsen Ryukyuøyene (Ryūkyū-shotō - 琉球諸島) vanligvis bare om øyene som var en del av det historiske kongedømmet Ryukyu, mens Vesten bruker det om hele øykjeden. Hele øykjeden kalles på japansk Nansei-shotō.

Språk


De opprinnelige innbyggerne snakker flere språk som er beslektet med japansk. De som taler standard japansk, forstår ikke uten videre disse språkene, og de er til dels heller ikke innbyrdes forståelige.

Historie


I eldre tid var øyene et eget kongedømme, men de ble etter hvert et lydrike under både Kina og Japan. I 1879 annekterte Japan øyene, og innførte et brutalt styresett med undertrykkelse av den opprinnelige kulturen. Etter andre verdenskrig okkuperte USA prefekturet Okinawa fram til 1972, da Japan igjen fikk herredømme over hele øygruppen. Men det er fortsatt mange amerikanske militærbaser på Okinawa.

Inndeling


Utdypende artikkel: Liste over øyer i Japan

Ryukyuøyene (Nansei shotō) er delt inn i flere grupper:

Eksterne lenker

Kategorier: Øyer i Japan | Kagoshima prefektur | Okinawa prefektur | Vulkanske øybuer


Dato: 17.01.2021 03:37:32 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.