RudakiRudaki
Født860[1]
Rudaki[2]
Død941[1]
Rudaki[2]
Beskjeftigelse Lyriker, musiker, skribent
Nasjonalitet Samanid Empire
SpråkPersisk[3]

Abu Abdillah Jafar Rudaki (født 858, død 940) var en persisk poet som i dag er nasjonalpoet i Tadsjikistan. Han går for å være «den persiske diktnings far». Eldre stavemåte av hans navn er Rudagi.

Innhold

Biografi


Hvor Rudaki egentlig ble født eller kommer fra, er uklart. Noen kilder hevder Rudaki ble født i en landsby nær Samarkand mens han ifølge andre ble født i Rudak, en landsby i en sogdisk provins i den vestlige delen av Tadsjikistan. Rudaki blir ansett[av hvem?] som den moderne persiske litteraturens far, og det sies at han skal ha skrevet over en million vers.[4] I dag finnes kun fragmenter og deler av hans dikt, da mye har gått tapt og forsvunnet, blant annet Rudakis persiske oversettelse av den indiske fabelboken Kalila og Dimna.

Rudaki skrev innenfor alle de persiske diktsjangrene, qaside, ghazal og masnavi. Rudakis ghazal la grunnlaget for khurasanisk panegyrikk.[klargjør] Rudaki beskrives[av hvem?] ofte som en lystig og optimistisk poet som også var sanger og musikant. Hans dikt handlet ofte om liv og lykke, men også kjærlighet og, eller til, vin.

Rudaki var hoffpoet under den samanidiske kongen Nasr II i Bukhara. Han skal ha hatt to hundre slaver, og han måtte ha hundre kameler for å bære sin bagasje.[5]

Det sies[av hvem?] at Rudaki skal ha vært født blind, på den andre siden hevdes det at Rudaki ble gjort blind senere fordi han var ismailitt og tilhørte sjusekten innen sjiaislam. Andre[hvem?] påstår han kunne se med henvisning til hans dikt.

Rudakis storhetstid synes å være basert på at han var ismailitt, i tillegg til sitt talent.[klargjør] Men da vesiren Abu'l-Fadl Balami falt, forsvant også støtten for ismailittene som videre førte til Rudakis fall. Rudaki er mer sitert i Asadis Loghato’l-Fors enn noen av de gamle poetene.[trenger referanse]

Referanser


  1. ^ a b Store russiske encyklopedi, bigenc.ru , besøkt 17. april 2019
  2. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Rudaki
  3. ^ Encyclopædia Britannica , http://britannica.com/ Wikidata Q5375741
  4. ^ Jan Rypka, History of Iranian literature, 144.
  5. ^ Edward G. Browne, A Literary History of Persia, 456.

Litteratur


Eksterne lenker

Kategorier: Fødsler i 860 | Dødsfall i 941 | Iranske forfattere | Tadsjikere | Persiskspråklige forfattere | Fødsler i 858 | Dødsfall i 940 | Iranistikk


Dato: 19.01.2021 09:23:28 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.