RorateRorate er første ordet i en antifon i den katolske liturgi. Teksten Rorate caeli desuper «Tauet, Himmel, von oben» stammer fra den gammeltestamenariske Jesajaboken (Jes 45,8). Roratemesser er de messefeiringer som feires tidlig om morgenen, før soloppgang, i adventstiden, eller noen steder om kvelden til skinnet av tente lys.

Innhold

Tekst


Liturgiens antifon

Verset er antifon til introitus til Fjerde adventssøndag og til en votivmesse til ære for Maria, og flere ganger til salmer i tidebønnene under advent.

Latin Norsk
Rorate caeli desuper,
et nubes pluant iustum:
aperiatur terra,
et germinet Salvatorem.
La det dryppe ovenfra, du himmel!
Rettferd skal strømme fra skyene.
Jorden skal åpne seg,
og la Frelseren spire frem.

Vekselsang

Det finnes ennvidere en vekselsang med samme omkved; det går muligens tilbake til Aurelius Prudentius Clemens (født 348, død ca 405).

Omkved: Roráte caéli désuper,
et núbes plúant jústum.

Ne irascáris Dómine,
ne ultra memíneris iniquitátis:
’ecce cívitas Sáncti fácta est desérta:
Síon desérta fácta est:
Jerúsalem desoláta est:
dómus sanctificatiónis túæ et glóriæ túæ,
ubi laudavérunt te pátres nóstri.

Peccávimus, et fácti súmus tamquam immúndi nos,
et cecídimus quasi fólium univérsi:
et iniquitátes nóstræ quasi véntus abstulérunt nos:
abscondísti faciem túam a nóbis,
et allisísti nos in mánu iniquitátis nóstræ.

Víde Dómine afflictiónem pópuli túi,
et mítte quem missúrus es:
emítte Agnum dominatórem térræ,
de Pétra desérti ad móntem fíliæ Síon:
ut áuferat ípse júgum captivitátis nóstræ.

Consolámini, consolámini, pópule méus:
cito véniet sálus túa:
quare mæróre consúmeris,
quia innovávit te dólor?
Salvábo te, nóli timére,
égo enim sum Dóminus Déus túus,
Sánctus Israël, Redémptor túus.

Roraremessenes historie


Roratemessen var frem til liturgireformen etter annet vatikankonsil en votivmesse til ære for jomfru Maria, som tidligere bare kunne feires på lørdager i adventsiden, selv om den flere steder ble feiret hver ukedag.[1] Ettersom man til denne messen leste evangeliet om Herrens bebudelse, der erkeengelen Gabriel bebuder Herrens fødsel for Maria, ble denne messen av og til kalt englemessen. Dens liturgiske farge var hvit.

Etter reformen i 1969 fremstår liturgien mer slik at rorateropet Rorate caeli desuper artikulerer tydeligere forventlingen om Herrens komme.

Litteratur


Referanser


  1. ^ Adolf Adam/Rupert Berger: Pastoralliturgisches Handlexikon. Freiburg: Herder 1990, s.v. Rorate-Messe, s. 458Kategorier: Adventstiden | Proprium


Dato: 15.01.2021 09:28:53 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.