Republikken Slovenias frihetsordenRepublikken Slovenias frihetsorden (slovensk: Častni znak svobode Republike Slovenije) er en slovensk orden. Den ble innstiftet i 1992 til anerkjennelse av innsats til forsvar for Slovenias frihet og suverenitetshevdelse.[1] Republikken Slovenias frihetsorden er landets fremste utmerkelse og rangerer foran Ordenen for eksepsjonelle fortjenester.[2] Ordenen tildeles av republikkens president.

Innhold

Inndeling


Republikken Slovenias frihetsorden er inndelt i tre grader:[1]

Ordenstegnene er formgitt av Kostja Gatnik.[3]

Insignier


Ordenstegnene for Republikken Slovenias frihetsorden har en moderne utforming, ulik mange andre ordener. Ordenstegnene består av en fasettert medaljong formet som en spiral som i midten bærer et bølgemønster i fargene hvitt, blått og rødt, Slovenias flaggfarger.

Medaljongen er for øverste grad opphengt i et bånd til å bære om halsen. Båndet er blått med en hvit og en rød stripe.[2][1]

Tildeling


Republikken Slovenias frihetsorden kan tildeles for fortjenester av Slovenias frihet og suverenitetshevdelse eller for bidrag i kampen for landets selvstendighet.[1] Den kan tildeles både slovenske og andre lands borgere. I særlige tilfeller kan ordenen også tildeles grupper, institusjoner eller internasjonale organisasjoner. Ordenen kan også tildeles posthumt.[2]

Referanser


  1. ^ a b c d «Decorations» , Office of the President of the Republic. Lest 19. november 2015.
  2. ^ a b c «Slovenia» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 1573.
  3. ^ «Campaign Spotlight: Kostja Gatnik» , Illustration Voice, nr. 3, 2009. Lest 19. november 2015.Kategorier: Slovenia | Slovenske ordener | Utmerkelser etablert i 1992


Dato: 17.01.2021 03:14:52 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.