Republikken PisaRepublikken Pisa var en de facto selvstendig stat rundt byen Pisa i Toscana på 900- og 1000-tallet. Han var lenge det mektigste handelssenteret i Middelhavet før Republikken Genova etter hvert tok over denne rollen. Pisas ble på 1000-tallet en viktig sjøfartsmakt. Den ble en av de fire maritime republikkene i Italia. De andre var Genova, Amalfi og Venezia.

Veien til toppen


På 900- og 1000-tallet var Pisa et svært viktig handelssentrum og kontrollerte en stor handelsflåten og orlogsflåte i Middelhavet. Republikken utvidet i 1005 områdene sine med å plyndre Reggio Calabria i Sør-Italia.

Pisa var i stadig konflikt med sarasenere, som hadde baser på Sardinia og Korsika, om makta i Middelhavet. I 1017 ble Sardinia erobret, i en allianse med Genova. Seieren gav Pisa overmakten i Tyrrenhavet. Da piserne etter hvert kastet genoveserne ut av Sardinia, kom de i konflikt med hverandre og de ble erkerivaler.

Mellom 1030 og 1035 erobret Pisa flere byer på Sicilia, i tillegg til Kartago i Nord-Afrika. I 1051-1052 erobret admiral Jacopo Ciurini Korsika og Genova følte seg krenket. I 1063 støtta Pisa normanneren Roger med å erobre Sicilia.
Kategorier: Historiske stater på Den appenniniske halvøy | Pisa | Stater og territorier etablert på 1000-tallet | Stater og territorier opphørt i 1406


Dato: 15.01.2021 09:31:54 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.