Representantenes hus (USA)Representantenes hus
engelskUnited States House of Representatives

Underhuset i Kongressen
SystemUnderhus
SpeakerNancy Pelosi (D) 3. januar 2019
MajoritetslederSteny Hoyer 3. januar 2019
MinoritetslederKevin McCarthy 3. januar 2019
Seter435 stemmeberettigede
Partier     Demokratene (233)

     Republikanerne (197)

     Libertarian (1)
MøtestedUnited States Capitol
Nettstedhttps://www.house.gov/

Representantenes hus i USA er ett av to kamre i den føderale lovgivende forsamling, Kongressen (det andre er Senatet). Navnet forkortes ofte til «The House» (Huset). Det har 435 seter, som fordeles mellom USAs delstater etter folketallet (dog med det unntak at alle stater skal ha minst én representant), basert på folketellingene hvert 10. år, med redistribusjonen gjort gjeldende for påfølgende valg. Den seneste folketellingen var i 2010, og delstatenes nye representasjon ble gjort gjeldende fra og med valget i 2012.

I tillegg til de 435 ordinære medlemmene, velges i alt seks representanter fra USAs territorier og føderale distrikt (Amerikansk Samoa, Guam, Jomfruøyene, Nord-Marianene, Puerto Rico, og Washington, D.C.), men disse har ikke stemmerett. Representanten fra Puerto Rico kalles residerende kommissær, og velges for fire år (i presidentvalgår), de andre for to år.

Alle USAs delstater (bortsett fra Nebraska) har to lovgivende kamre; i mange av disse kalles det ene «representantenes hus».

Stater med mer enn en representant deles inn i distrikt, der hvert distrikt skal ha like mange innbyggere. Hvordan disse skal tegnes, er ofte et politisk stridstema i de enkelte statene. I noen stater gjøres nytegningen av delstatsforsamlingen, i andre er det uavhengige kommisjoner som gjør jobben. Det er fullt tillatt å ta partihensyn ved opptegningen; dog skal ikke minoriteters representasjon svekkes. Rase/etnisitet kan dog etter flere Høyesterettsavgjørelser på 90-tallet ikke utgjøre det eneste kriterium. Ofte blir de to store partiene enige om en tegning som gjør at en rekke distrikter blir «sikre» for det ene eller andre partiet, med vekt på at sittende folkevalgte forblir trygge.

Etter grunnloven løper Husets funksjonsperiode i to år, fra kl 12:00 den 3. januar året etter et valg. De konstitusjonelle krav til valgbarhet er at man må være minst 25 år gammel, ha vært amerikansk statsborger i syv år og være bosatt i den delstat man skal velges fra. Det er ingen begrensninger på hvor mange ganger man kan gjenvelges. Det seneste valg til Representantenes hus ble holdt tirsdag 3. november 2020.

Prosedyre


I likhet med Underhuset i Storbritannia styres Representantenes hus av en Speaker of The House. Fra 3. januar 2019 har Speakeren vært demokraten Nancy Pelosi fra California.

I prinsippet er Representantenes hus likestilt med Senatet, i praksis anses det som underordnet. Det er noen få forskjeller i de to kamres ansvarsområder; huset har ingen innflytelse på godkjennelse av presidentnominerte embeter som regjeringsmedlemmer og føderale dommere. På den annen side må alle lovforslag som omfatter «raising revenue», dvs. som øker de offentlige inntekter, initieres i Representantenes hus. Dette skyldes at Huset frem til 1913 var det eneste direkte valgte kammer (senatorer ble før dette oppnevnt av delstatsforsamlingene), og man mente at byrder pålagt folket måtte foreslås av de som ble valgt av dem og derfor sto direkte ansvarlig.

Ved riksrett (impeachment) er det Representantenes hus som ved vanlig flertall reiser tiltale, mens Senatet dømmer.

Sammensetning siden 2019


Den nåværende kongressen, den 116., ble valgt 6. november 2018 og møttes 3. januar 2019. Demokraten Nancy Pelosi ble valgt til Speaker. Pelosi innehadde det samme vervet fra 2007 til 2011.

Etter valget i 2018 fikk Representantenes hus 235 demokrater (opp fra 194 ved valget i 2016) og 199 republikanere (ned fra 241).

Den politiske sammensetningen fordelt på delstatene er slik (D: Demokrat, R: Republikaner, T: Tomt):[trenger oppdatering]

Eksterne lenker

Kategorier: Representantenes hus i USA | Underhus


Dato: 16.01.2021 01:31:14 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.