Reggio di Calabria - nowiki.org

Reggio di CalabriaReggio Calabria

Land Italia
Region Calabria
Provins Provinsen Reggio Calabria (–2016), Storbyområdet Reggio Calabria (2016–)
StorbyområdeReggio Calabria
StatusKommune
Innbyggernavnreggini
(in reggino: 'riggitani)
(anticamente: aschenazi, ausoni)
Tilstøtende kommunerBagaladi, Calanna, Campo Calabro, Cardeto, Fiumara, Laganadi, Montebello Ionico, Motta San Giovanni, Roccaforte del Greco, Sant'Alessio in Aspromonte, Santo Stefano in Aspromonte etc
Areal236,02 km²
Befolkning184 791 (2014)
Bef.tetthet782,95 innb./km²
Høyde over havet31 meter
Postnummer89121–89135
Telefonprefiks0965
ISTAT-nummer080063

Reggio di Calabria

Reggio di Calabria (siciliansk-kalabriansk dialekt: Rìggiu; gammelgresk: Ῥήγιον, Rhḗgion; latin: Rhēgium) er den største byen og den mest befolkningrike comune i Calabria i sørlige Italia. Den er hovedstaden i Storbyområdet Reggio Calabria og setet for Calabrias regionale råd.

Reggio er lokalisert i Den italienske halvøyas «støveltå», beliggende på Messinastredets østkyst og skilt fra øya Sicilia av Messinastredet. Byen ligger i skråningen av Aspromonte, et langt, forrevet fjellmassiv som strekker seg oppover fra midten av regionen. Som det tredje økonomiske senteret på det italienske fastlandet i sør, har selve byen en befolkning på mer enn 185 000 spredt over 235 km² mens det hurtigvoksende urbane området utgjør 260 000 innbyggere. Rundt 560 000 lever i metropolitiske området (storbyområdet), anerkjent i 2009 av den italienske republikk som en metropol.[1]

Som et betydelig urbant sentrum i regionen har byen sterke historiske, kulturelle og økonomiske bånd til den sicilianske byen Messina som med ferje ligger bare 20 minutter unna på andre siden av Messinastredet. Til sammen utgjør de to nærliggende byene en formidabel befolkningskonsentrasjon.[2] Reggio er den eldste byen i regionen, og til tross for den grunnleggelse i oldtiden, Rhégion (gresk: Ῥήγιον) var en viktig og blomstrende polis (bystat) i Magna Graecia, har byen i dag et moderne urbant system Det ble opprettet grunnet det ødeleggende jordskjelvet den 28. desember 1908 som ødela det meste av byen. Regionen er preget av både jordskjelv og tsunami.

Byen er et betydelig økonomisk senter for regionale tjenester og transport langs de sørlige kystene av Middelhavet. Reggio di Calabria har internasjonal flyplass og båtforbindelse med Messina og Malta. Byen er sentrum for et svært fruktbart landbruksområde med mildt klima, med produksjon av olivenolje, vin, sitrusfrukter og grønnsaker. Typisk er produksjon av eterisk olje fra bergamottappelsin.

Reggio, sammen med Napoli og Taranto, har et av de mest betydningsfulle arkeologiske museum, det prestisjebetonte Nasjonale arkeologiske museum for Magna Græcia, dedikert antikkens greske bosetning i sørlige Italia. Det huser blant annet de berømte Riacekrigerne, et sjeldent eksempel på gresk bronseskulptur og som også har blitt et av symbolene på byen. Byen har relativt nylig opprettede universiteter: Università degli Studi Mediterranea di Reggio Calabria («Middelhavsuniversitet i Reggio Calabria», opprettet 1968) og Università per Stranieri («Universitetet for fremmede», 1921)[3] Det er også et kunstakademi (åpnet i 1967) og et musikkonservatorium (opprettet i 1927).

Byens sentrum, som består hovedsakelig av bibliotekbygninger, har en lineær utvikling langs kysten med parallell gater, og promenaden er bestrødd med sjeldne magnoliaer og eksotiske palmer, vitnemål på dets greske opprinnelse, «bergamottbyen», som er eksklusivt kultivert i regionen; og «Fata morgana-byen», et optisk fenomen synlig i Italia kun fra sjøsiden av Reggio. Byen var en av de italienske kandidatene til å bli Europeisk kulturhovedstad for 2019.[4]

Etymologi


I løpet av sin 3 500 år lange historie har Reggio ofte fått nytt navn. Hvert navn samsvarer med byens viktige historiske faser:

Toponymet for byen er kanskje avledet fra det kalabriansk ord Rec (i betydningen «konge») eller kanskje fra det greske régnȳmi i referanse til stredet mellom Calabria og Sicilia som et «brudd» på landet.

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Byer i Calabria | Kolonier i antikkens Hellas | Magna Graecia | Kommuner i storbyområdet Reggio Calabria
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Reggio di Calabria (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 23.08.2020 10:11:13 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.